HomeUrbanismeEl Poblenou es prepara per a decidir si restringix la circulació de...

El Poblenou es prepara per a decidir si restringix la circulació de vehicles pels carrers

El diumenge 30 de maig, 171 veïns i veïnes del Poblenou del Delta escolliran a través d’una consulta popular no referendària el tipus de mobilitat per als seus carrers. Totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades al nucli de població des d’abans del març podran decidir si volen que durant els mesos de màxima afluència turística es restringisca la circulació. La pregunta que ha de posar fi a la problemàtica serà clara: “Estàs d’acord amb el fet que el Poblenou del Delta esdevinga un nucli urbà per als vianants amb accés restringit a vehicles, excepte veïns i veïnes i serveis, durant deu dies en Setmana Santa i entre el 15 de juny i el 15 de setembre?” i només es podrà escollir una opció: Sí o No.

La problemàtica de la massificació turística del Poblenou no és un fet nascut este any, però les limitacions de la pandèmia han ajudat a repuntar l’afluència de visitants en este nucli de població. El regidor del Poblenou del Delta a l’Ajuntament d’Amposta, Agustí Tirado, deia que “en la legislatura anterior l’opció de restringir la mobilitat al Poblenou ja havia estat sobre la taula i s’havia fet una assemblea amb el veïnat, però al final no es va tirar endavant perquè igual que hi havia moltes persones a favor, també n’hi havia en contra”. La diferència entre l’anterior procés i l’actual és que llavors es va dur a terme en forma d’Assemblea local, mentre que ara serà una consulta popular no referendària.

Abans del dia de la votació, s’ha organitzat una assemblea informativa per a explicar què comportaria cada una de les opcions. La consulta, que es farà amb vot presencial ordinari amb paperetes a sobre tancat, serà el 30 de maig a la pista coberta del Poblenou per a garantir totes les mesures de seguretat de la covid-19. “Molta gent pensa que limitar la mobilitat per dins del nucli de població durant els mesos de vacances, que és quan més turistes ens visiten, beneficiarà tant el veïnat com els negocis locals”, explicava Tirado, que afegia també que, a l’altra banda de la balança, hi ha els que pensen que “la mesura comportarà un increment del trànsit per les rondes, molestant les persones que hi viuen, i afavorint només els locals de restauració i negocis dels voltants”, tancava.

Turisme de proximitat

Que durant el darrer any de pandèmia ha augmentat el turisme de quilòmetre zero és una evidència, però el Poblenou del Delta ja començava a estar de moda molts anys abans. El regidor de Turisme a l’Ajuntament, Pep Simó, afirmava que “entre les cases rurals, els albergs i les segones residències, a l’estiu la població del Poble Nou es duplica, i això sense contar els que només van a passar el dia o a dinar als locals de restauració”. El petit nucli de població compta amb una mica menys de 300 habitants, una xifra que durant els mesos d’estiu ascendix fins a 450 persones aproximadament.

Envoltat de camps d’arròs, el Poblenou es caracteritza per les seues cases emblanquinades i els carrers enjardinats, però al voltant del campanar de l’església ha anat creixent amb els anys una extensa xarxa de serveis turístics a l’abast dels visitants, des d’espais de lloguer de bicicletes o caiacs a restaurants o cases de colònies, allotjaments rurals, hotels i fins i tot apartaments de luxe en espais privilegiats. “El Poblenou s’ha convertit en un dels punts d’atracció turística més destacats gràcies al seu encant natural, però hem de conservar el seu esperit i la seua gent perquè no siga només un emplaçament turístic”, reblava Simó, tot afegint que “per això hem de mantenir oberta l’escola, alguna botiga i els serveis bàsics”.

Per a mantenir l’equilibri, Simó diu que estan treballant per a replantejar un model perquè tant el veïnat com el turisme puguen sobreviure. “Aturar les llicències de cases rurals i hotels és molt complicat, però sí que podem plantejar alguna cosa com les pròrrogues, que és el que Ada Colau ha fet a Barcelona. Una possibilitat podria ser esta”, deia el regidor, que explicava també que des del consistori estudien ubicar un punt d’informació turística al Poblenou.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies