HomeUrbanismeEl projecte ‘Ròtula Delta’ per a transformar l’entrada nord-est de la Ràpita,...

El projecte ‘Ròtula Delta’ per a transformar l’entrada nord-est de la Ràpita, a licitació

L’Ajuntament de la Ràpita ha tret a licitació el contracte mixt de redacció i execució d’obra de ‘Ròtula Delta’, el projecte que ha de transformar l’entrada nord-est del municipi. Ho han hagut de fer “d’urgència”, diu el regidor de Governació i Hisenda, Marc Brunet, ja que en tractar-se d’un projecte que compta amb dos milions d’euros de finançament provinents dels fons europeus Next Generation, “a finals d’este any ha d’estar executat el 75 % de l’obra”. Amb un pressupost de licitació d’1,85 milions d’euros, les ofertes poden presentar-se fins al 6 de febrer. Després el contracte tindrà una durada de deu mesos amb tres fases: 45 dies per a redactar el projecte bàsic, 15 dies per a la redacció del projecte d’execució i un termini d’execució de l’obra en una única fase, que haurà d’estar enllestida abans de l’abril de 2025.

El projecte ‘Ròtula Delta’ “és una de les grans inversions que tindrà el municipi de la Ràpita després de molt temps i servirà per a transformar l’entrada nord-est del nostre poble”, assenyala Brunet. Així, es pretén “dignificar” l’entrada al municipi i a l’hemidelta sud de l’Ebre, on hi ha l’encreuament de la carretera de Poble Nou del Delta i la carretera TV-3408 que connecta amb l’N-340, i la zona del passeig marítim i la zona portuària amb el barri mariner del Xicago, l’equipament cultural del Museu de la Mar de l’Ebre i la parcel·la hotelera del ‘Matadero’.

Tot i que. inicialment, el projecte presentat per Esquerra Republicana tenia previst executar la primera fase del projecte en unes parcel·les que s’havien d’expropiar, cosa que va generar polèmica i detractors -especialment de l’actual alcalde rapitenc, Javier Reverté-, abans del canvi de mandat, el plenari va aprovar una modificació del projecte per a dur-les a terme a la parcel·la de darrere del Museu de la Mar de l’Ebre.

Així, els dos milions d’euros s’invertiran en “fer la nova plaça diàfana a esta parcel·la”, que serà batejada com l’Epicentre Ròtula Delta i podrà encabir espectacles o actes públics a l’aire lliure, “on es construirà també un nou equipament turístic, l’Smart Destination Centre, en el qual es recrearà virtualment, a través de la realitat augmentada o pantalles digitals, la història del municipi i tot allò que poden trobar els turistes a la Ràpita”, explica el regidor, que afegix que també s’urbanitzarà, amb un passeig urbà, els vorals de l’antic Canal de Navegació -al costat del museu i del Matadero- per a la seua revalorització patrimonial, que connectarà amb el traçat de la via verda de la Val de Zafán prevista. Davant d’això, Brunet indica que amb l’arribada de la Via Verda a la Ràpita “s’espera que passen uns 300.000 ciclistes anuals”.

A més a més, també es restaurarà el canal Carles III per a adaptar la infraestructura al canvi climàtic i prevenir inundacions a la zona urbana del front marítim amb la restauració de la resclosa. En este sentit, Brunet detalla que s’extraurà tota la runa que crea l’actual pas sobre el canal del carrer Bisbe Aznar, i que en episodis de pluges intenses, provoca inundacions, ja que afecta la capacitat hidràulica del desguàs del canal Carles III, que no pot drenar les avingudes d’aigua provinents del barranc del Solito. Així mateix, es retirarà per complet el pont del canal i se’n construirà un de nou que serà d’ús exclusiu per a vianants i bicicletes. “Així tindrem una zona tranquil·la, lliure de trànsit, envoltada de natura, perquè la gent puga anar a caminar, a desconnectar del nucli urbà”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies