Elles també fan por

Pocs dies abans de Tot Sants, només cal sortir al carrer per veure-hi tant castanyes i panellets com carabasses i disfresses de fantasma. Si pensem en llibres de terror, de seguida ens venen al cap noms com Allan Poe, Lovecraft o King…, per això podria semblar que qui en va sembrar la llavor van ser ells, però també hi ha grans mestresses del gènere que van marcar un abans i un després de fer-nos amagar sota els llençols. A elles, el pes de la societat sempre els ha caigut sobre l’espatlla, sigui per l’època o per la realitat de casa seva, aquesta, sovint un infern que traslladen a les pàgines dels seus llibres. Ara, a la comunitat de bookstagram i booktube, l’octubre es dedica a llegir autores, al qual l’usuari @victorianspiritblog ha afegit una nova fita: compartir llibres de terror escrits per dones.

Més enllà de la pionera Mary Shelley, qui va assentar-ne les bases va ser Shirley Jackson, amb La maledicció de Hill House, un títol traduït recentment al català i portat a la pantalla per Netflix. També és obligat parlar de Daphne Du Maurier, creadora de Rebecca; així com d’Anne Rice, amb Entrevista con el vampiro, o de Susan Hill i La mujer de negro. N’hi ha qui es van estrenar amb la por, com Emily Brontë, amb Cumbres borrascosas, i d’altres que hi van fer alguna incursió, com Louisa May Alcott, amb La llave misteriosa y lo que abrió.

Perquè va haver-hi un moment, durant l’època victoriana que elles dominaven les prestatgeries i, en parlar de coses paranormals, i d’altres més reals, eren les primeres. A una de les meves llibreries de capçalera no vaig poder evitar posar els ulls sobre Damas oscuras, un recull de relats signats per vint escriptores que reivindica el seu paper en un moment que Anglaterra es fascinava per les històries de fantasmes, mèdiums i mansions embruixades. Les llegiu?

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 5 =

Últimes notícies