L’acumulació d’incidències i retards al corredor ferroviari del sud i en general a la xarxa de rodalies durant la primera setmana posterior a les obres al túnel de Roda ha acabat d’encendre els ànims dels usuaris i ha provocat fins i tot iniciatives tan insòlites com un estudi de l’impacte psicològic en els passatgers que acumulen els retards, les cancel·lacions i la falta d’informació i incertesa a l’hora de fer els desplaçaments. L’estudi el farà la URV a iniciativa de la plataforma Dignitat a les Vies.
Al marge d’això, no només les plataformes d’usuaris s’han començat a moure. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va fer este dijous, abans del tancament d’esta edició, una concentració de protesta a l’estació de l’Aldea per a expressar que “l’única via” per a millorar el servei és la independència de Catalunya.
Segons Trens Dignes, durant la setmana negra del 3 al 7 de març, els retards acumulats a les línies cap al sud del país se van moure entre una hora i tres hores. El descontentament dels ciutadans va arribar a la màxima expressió el divendres, 7 de març, quan la pèrdua de tensió en la catenària a 800 metres de l’estació de Bellvitge va comportar que els 900 passatgers d’un tren se veiessen obligats a forçar les portes, baixar a les vies i caminar fins a l’estació. Trens Dignes denuncia que “les condicions materials i de conservació de la infraestructura són pèssimes” i que una sola avaria afecta diferents línies. “Volem solucions immediates que milloren la mobilitat de tots els ebrencs”, clama la plataforma. El president de la Generalitat, Salvador Illa; la consellera de Territori, Sílvia Paneque, i el director de Rodalies, Antonio Carmona, van demanar disculpes a la població, però les plataformes creuen que no n’hi ha prou i el 22 de març, dissabte, han convocat concentracions de denúncia a diferents estacions ferroviàries, entre elles una acció a Tortosa a dos quarts d’una del migdia. També se’n faran a Lleida, Tarragona, Valls, Segur de Calafell, la Garriga i a Cardedeu.
Per a acabar-ho d’adobar, els sindicats han convocat set jornades de vaga total i parcial dels treballadors de Renfe, entre el 17 de març i el 3 d’abril, per a reclamar el compliment d’acords signats el 2023. La Generalitat ha decretat serveis mínims del 66 % a les hores punta.
La subdelegada demana comprensió
Per la seua banda, la nova subdelegada del Govern espanyol a la província de Tarragona, Elisabet Romero, va demanar “una mica de comprensió” als usuaris per les obres que s’estan executant actualment. “La transformació de la mobilitat i la renovació d’equipaments obsolets durant anys requerix un sobreesforç”, va afirmar en la presa de possessió del seu càrrec.
El Ministeri de Transports ha adjudicat per 12,5 milions d’euros un contracte d’obres de reforç de les proteccions de seguretat de la línia ferroviària entre València i el canviador de la Boella, a Tarragona, per a evitar actes vandàlics. Esta obra coincidirà amb la instal·lació d’ample internacional des de la Boella fins a Castelló, incloent-hi el tram ebrenc.