HomeOpinióEscoltem la ciutadania

Escoltem la ciutadania

Fa just 5 anys, el 28 de maig del 2016, l’Ajuntament de Tortosa va convocar la primera consulta popular dins del marc del reglament municipal de participació ciutadana per conèixer l’opinió respecte del monument a la Batalla de l’Ebre. Vam votar 8.386 persones (a les últimes eleccions municipals ho van fer 15.116 tortosins). Davant de les alternatives plantejades, l’opció de retirar el monument va treure 2.631 vots (31%) i l’opció de reinterpretar-lo, mantenir-lo i contextualitzar-lo va obtenir-ne  5.755 (69%). 
El mandat de la ciutadania marcava un camí clar: el govern municipal havia d’emprendre les mesures per a la seua reinterpretació, perquè tothom se sentís còmode, mantenint el monument. Però desoint la ciutadania, l’equip de govern de Junts per Tortosa i PSC, amb el suport de Movem, ERC i CUP, està fent tot el contrari i promou directament els actes administratius necessaris per a agilitzar-ne la retirada.

En primer lloc, el govern municipal ha impulsat una modificació del Pla d’ordenació urbana municipal per descatalogar el monument i deixar via lliure a la seva retirada, ja que la Llei de memòria històrica del 2007 marca limitacions a la retirada de símbols franquistes quan l’element analitzat té valor artístic o arquitectònic, com és aquest cas. És curiós que la descatalogació, iniciada amb una moció presentada per Junts, PSC, Movem, ERC i CUP el 13 de gener del 2020, es fes per interessos partidistes i sense honestedat. Perquè ni les característiques artístiques ni arquitectòniques del monument no havien variat.

Ciutadans va ser l’únic grup que va votar-hi en contra. Només 20 dies després de l’aprovació de la moció, l’equip de govern porta al ple del 3 de febrer del 2020 la proposta urbanística concreta per descatalogar el monument. Ciutadans va votar-hi, de nou, en contra.

Aquesta rapidesa és un fet totalment inusual. Només a títol d’exemple: una moció presentada per Ciutadans i aprovada per unanimitat el 9 de setembre de 2019 per implantar un pla director del clavegueram i neteja per evitar inundacions i proliferació de plagues encara no s’ha executat. No s’ha fet res i han passat més de 600 dies. I hi ha moltes altres mocions presentades per l’oposició i, fins i tot pel PSC, que tot i ser aprovades no  s’han materialitzat o, com a mínim, no amb aquesta celeritat.

Però el cas del monument és diferent i el 23 d’octubre del 2020 l’equip de govern porta a ple una nova proposta de modificació urbanística necessària per deixar el monument definitivament sense cap protecció artística i arquitectònica. Ciutadans va tornar a ser l’únic grup municipal que va votar-hi en contra. Per tres vegades, un acte promogut i amb un únic responsable, l’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa, contradiu la voluntat popular de reinterpretar el monument i en promou unilateralment la retirada.

Si amb tres vegades no en teníem prou, també n’hi ha una quarta, quan la Generalitat demana el permís d’obra per a retirar-lo. Un dels informes, específicament el de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, manifesta que no es pot retirar el monument si no s’elimina també la pilastra o bé se li dona un ús. Llavors l’Ajuntament tenia dues alternatives legals. La primera, denegar el permís perquè no es complien els requisits exigits per les administracions afectades. La segona, fer una nova modificació urbanística, una opció que clarament afavoria la retirada del monument. I aquesta és l’escollida per l’equip de govern: dir que es vol mantenir la pilastra per fer una nova passarel·la per a vianants, una obra que no té partida pressupostària, però amb això es facilita i agilitza la retirada dels monuments. Això va ser el ple del 12 d’abril del 2021.

Amb aquests fets queda clar que tots els grups polítics municipals, a excepció de Ciutadans Tortosa, decideixen anar en contra del que vol el 68,36% de la població de Tortosa que va votar. Cap partit polític va treure tants vots com va aconseguir l’opció de reinterpretar,  mantenir i contextualitzar el monument de la Batalla de l’Ebre. S’ha d’escoltar la gent del carrer i actuar-hi amb conseqüència. Per tot això, des de Ciutadans Tortosa tornem a demanar que es respecti la voluntat expressada majoritàriament pels tortosins i tortosines en la consulta legal del 28 de maig del 2016.

Miquel Angel Albacar Damian
Miquel Angel Albacar Damian
portaveu de Cs a l’Ajuntament de Tortosa. Enginyer de Camins, Canals i Ports.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies