HomeSense categoria#ESPECIALTURISME · El delta de l’Ebre a través de l’objectiu

#ESPECIALTURISME · El delta de l’Ebre a través de l’objectiu

TERRES DE L’EBRE // “El delta de l’Ebre té una llum especial“. Este és el motiu que ha portat en els darrers anys a convertir el Delta en el destí favorit de moltes comunitats d’igers (o instagramers) i dels amants de la fotografia. Els motius per a visitar este espai natural són molts, el Delta és una de les zones humides més importants de la Mediterrània occidental, és també el refugi de moltes espècies d’ocells que s’hi desplacen per a hivernar o nidificar, entre ells el flamenc, l’au més emblemàtica del Delta, tot i que també hi podrem observar xatracs, martinets, limícoles, agrons, ànecs o fumarells. El Delta té en el seu paisatge un altre gran atractiu: el riu, les extenses platges, les llacunes, els arrossars, les badies… Un paisatge singular que canvia de llum i de color depenent de l’hora del dia o de l’època de l’any en què el visites, fet que el convertix en un paradís per als fotògrafs. Diuen els experts que el Delta regala grans fotografies tot l’any, sobretot en el moment en què el Sol surt i es pon, però és a la tardor amb el pas del vent de dalt quan el Delta regala postals úniques, el vent dixa l’atmosfera neta i la nitidesa, la llum i el color de les fotografies són inigualables.

El Delta es pot gaudir de moltes maneres, i una d’elles és a través de la fotografia. Així que us proposem una ruta fotogràfica per a gaudir del seu paisatge i captar-ne les millors imatges.

A l’estiu, la ruta de l’instagramer hauria de començar a punta de dia i al port d’Illa de Mar (Deltebre) per tal de fotografiar la primera albada del dia i la sortida del sol entremig de les muscleres i dels vols de flamencs en un gran decorat com és la badia del Fangar. Des del Port d’Illa de Mar es pot observar tot l’interior de la badia i tota l’activitat aqüícola i marisquera que s’hi desenvolupa. Des d’este punt, es pot continuar la ruta fotogràfica vorejant l’interior de la badia del Fangar i fins a arribar a la platja de la Marquesa on la ruta continuarà a peu fins a un dels elements més fotografiats del Delta: el Far del Fangar.

La faroleta -el nom que li dona la població local- està situada a la península del Fangar, una gran extensió d’arena i de dunes que sovint a l’es- tiu regala il·lusions òptiques en forma de miratges a causa de la forta calor. A més és una zona important per a la nidificació d’aus i es pot gaudir d’una platja totalment verge i molt poc antropitzada. La bellesa del paisatge, un mar de dunes a mercè del vent i del mar, regala fotografies úniques i molt difícils de repetir en qualsevol altre indret de la costa catalana.

De les extensions de sorra del Fangar, la nostra ruta fotogràfica continuarà fins a la desembocadura de l’Ebre per a visitar un dels miradors més alts del Delta: el Zigurat. El mirador, situat al final del passeig del Garxal, oferix una vista de 360º de la desembocadura de l’Ebre, on el riu abraça el mar. Des d’allí es poden obtenir també panoràmiques de l’Illa de Buda i de la llacuna del Garxal, un punt d’obligada visita per a l’observació d’ocells. Segur que entre els amants de la fotografia hi ha molts ‘birdwatchers’ o observadors d’aus que trobaran en el Delta i el Garxal un autèntic paradís. Des del Zigurat es pot fer una ruta a peu per la zona del Garxal, un itinerari que transcorre en part per passarel·les de fusta i també compta amb miradors sobre la llacuna.

Fins ara la ruta ha proposat fotografiar sobretot el paisatge del Delta, però camí de Sant Jaume l’instgramer té una altra parada obligatòria en arribar al pont Lo Passador, que unix Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. Este és un altre dels elements més fotogènics i fotografiats del Delta. La seua estructura moderna forma part ja de l’skyline del Delta i regala boniques composicions tant de dia com de nit. Des dalt del pont es pot observar també el pas del riu Ebre, que s’eixampla en arribar a la plana deltaica i en el seu camí cap al mar. A més, des de dalt del pont es pot observar també l’illa fluvial de Gràcia.

Després de creuar el Passador i arribar a l’hemidelta dret, la ruta continua pel mar immens d’arrossars que ocupen gran part del Delta. Per-dre’s entre els camins rurals i aprofitar per a fer fotografies entre arrossars és un imprescindible. Els arrossars regalen colors i composicions úniques: miralls perfectes quan els arrossars estan inundats d’aigua, verds intensos quan la planta creix, ocres inigualables quan l’arròs madura i colors marrons, verds i reflexos d’aigua, a la tardor quan l’arròs ja s’ha segat.

Una altra aturada imprescindible en esta ruta fotogràfica és la llacuna de la Tancada, a tocar de les antigues salines de Sant Antoni i de Món Natura Delta de l’Ebre. El lloc compta habitualment amb una alta concentració de flamencs i si al llarg d’esta ruta encara no s’ha tingut l’oportunitat de poder-los fotografiar, anar a la Tancada és una aposta gairebé segura. A la zona hi ha un mirador que oferix una vista privilegiada sobre la llacuna i sobre els vols dels flamencs que s’hi desplacen per a alimentar-se. A l’hemidelta Dret també es pot visitar l’Encanyissada, la llacuna més gran del Delta, i una zona del Parc Natural on la presència espectacular d’aus està garantida a qualsevol època de l’any.

Si l’objectiu del viatge és fer les millors fotografies del Delta, no es pot dixar de visitar la torre de Sant Joan, ubicada a l’interior de la badia dels Alfacs. Esta antiga torre de defensa del segle XVI, mig en ruïnes, oferix un excel·lent mirador sobre la badia dels Alfacs i s’ha convertit també en uns dels llocs més fotografiats del Delta, ja que regala postals úniques. Per este tram interior de la badia dels Alfacs, seguint els camins rurals fins a Poblenou i la Ràpita, es podran fer també grans fotografies, gràcies a elements que s’hi troben per atzar, com embarcacions mig enfonsades, arts de pesca o infraestructures trencades.

La ruta de l’instagramer ha d’acabar obligatòriament al capvespre i al Trabucador per a poder fotografiar la posta del sol per darrere del Montsià i captar tots els reflexos de llum i color sobre les aigües tranquil·les de la badia dels Alfacs.

La ruta s’acaba amb la posta del sol a la badia dels Alfacs, però el Delta també regala grans fotografies a la nit. Diuen els experts que d’abril a l’octubre és un lloc idoni per a fotografiar el cel de nit, ja que al Delta hi ha molt poca contaminació lumínica i permet per exemple capturar la via Làctia i la seua llum.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 38

Últimes notícies