HomeSocietatFins a 546 persones arribades d’Ucraïna s’han refugiat a l’Ebre des de...

Fins a 546 persones arribades d’Ucraïna s’han refugiat a l’Ebre des de l’esclat de la guerra

L’esclat de la guerra a Ucraïna va provocar que milions i milions de persones es desplacessen en qüestió de setmanes per tal de fugir del conflicte bèl·lic. A les Terres de l’Ebre, els primers refugiats ucraïnesos van arribar durant la primera quinzena de març, i a principis d’abril, ja n’hi havia més de 300. Segons detalla la directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, des que va esclatar la guerra, a les Terres de l’Ebre “hem tingut 546 persones arribades d’Ucraïna”.

Especialment, han estat dones, acompanyades de xiquets i xiquetes, i gent de més de 60 anys, ja que la resta d’hòmens adults no podien abandonar el país. En concret, de les 546 persones refugiades, 245 han estat dones; 241, menors d’edat; i 60, hòmens. Tots ells han estat distribuïts arreu de les comarques ebrenques. Especialment, al Montsià és on se n’han concentrat més -sobretot, a Amposta-, seguit del Baix Ebre. La majoria d’estes famílies han estat “en xarxa familiar”, acollides per “familiars, coneguts, o per voluntaris que han obert les portes de casa seua”, diu Lleixà.

Amb l’arribada d’este èxode massiu, els serveis de primera acollida dels quatre comarques, que depenen del Departament d’Igualtat i Feminismes, van ser claus a l’hora d’oferir-los suport, acompanyament, i també ajuda per tal d’efectuar tots els tràmits que necessitaven. Un dels primers que havien d’efectuar les persones arribades d’Ucraïna era l’empadronament, ja que amb este podien disposar de la protecció temporal, i també de drets bàsics, com l’accés a l’escolarització per part dels menors d’edat o accedir a l’assistència sanitària.

En este sentit, Lleixà destaca la “bona faena de coordinació” entre tots els agents implicats per tal d’agilitzar els tràmits, perquè “tots els menors d’edat que van sol·licitar-ho van escolaritzar-se tan prompte com va ser possible i les targetes sanitàries van tramitar-se també amb la màxima celeritat; la protecció temporal, que en un principi, i com que depèn de l’Estat s’havia de fer a Tarragona, es va aconseguir que es pogués fer des de la comissaria d’aquí de Tortosa”.

Actualment hi ha 246 refugiats a les Terres de l’Ebre

Durant este any, s’han obert diverses línies d’ajuts per tal d’emparar totes les persones arribades d’Ucraïna. Així, en un primer moment, des del Govern es van traure uns ajuts destinats a aquells llocs on hi havia un èxode massiu de refugiats, per tal de reforçar estos serveis de primera acollida. “Aquí, inicialment va reforçar-se el del Baix Ebre, tot i que després va modificar-se, ja que el Montsià ha estat qui ha rebut més refugiats. La resta d’ajuts van anar destinats, bàsicament, a traducció, perquè evidentment són llengües que no és gaire habitual que es coneguen. També es va incloure l’ucraïnès a la línia 900 900 120 d’atenció a violències masclistes; es va fer un programa específic del TempsxCures en aquells municipis on hi havia més xiquets i xiquetes ucraïnesos; va oferir-se formació a les dones refugiades com cursos de monitoratge perquè després se’ls poguessen obrir algunes portes en l’àmbit laboral; i es van fer diferents accions i tot allò que es va poder per a donar tot el suport a estes persones”, explica.

Pel que fa a l’àmbit laboral, Lleixà ha detallat que algunes empreses del territori van oferir-se a contractar refugiats, i també que va destinar-se una línia específica del SOC per a refugiats ucraïnesos. “Segur que no és prou, però hem intentat posar tots els mecanismes possibles per a oferir-los possibilitats”, diu.

Altrament, l’executiu espanyol fa uns mesos que ha posat a disposició uns ajuts directes, de 400 € al mes i 100 € addicionals per cada menor al càrrec, per a aquelles persones refugiades que no estan treballant. Des del Departament d’Igualtat i els Serveis Territorials s’ha ajudat a fer la sol·licitud d’estos ajuts directes, dels quals va tancar-se la tramitació el 31 de gener passat. Ara s’estan valorant tots els casos, amb el compromís que els ajuts arriben, a tot tardar, a finals de març. Des del territori, s’han tramitat 124 sol·licituds des dels Serveis Territorials i 62 des de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

Moltes de les persones refugiades van venir aquí sense data de retorn, però amb l’esperança que no s’allargaria tant i que podrien tornar abans al seu país. En este sentit, la directora territorial d’Igualtat i Feminismes apunta que, “és lògic que, en un primer moment, els refugiats es desplacessen fins allà on tenien persones conegudes o a casa d’algú que els havia obert les portes. Després, segons la guerra s’ha anat allargant, s’ha de pensar que el perfil de la majoria d’estes persones són dones, amb criatures, allunyades de les seues parelles i de les seues famílies, per la qual cosa algunes d’elles han tornat a Ucraïna, que ara té concentrat el conflicte bèl·lic en zones molt concretes; d’altres han marxat a altres poblacions de Catalunya, de l’Estat espanyol o a d’altres països, on s’han retrobat amb altres xarxes familiars”.

Actualment, a l’Ebre hi ha 263 refugiats ucraïnesos: 36, a Amposta, i 100, a la resta del Montsià; 52, a Tortosa, i 41, pel Baix Ebre; 31, a la Ribera d’Ebre, i 3, a la Terra Alta.

 

Notícies relacionades:

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 82

Últimes notícies