HomeSense categoriaLa Fundació El Solà de la Fatarella complix vint anys treballant per...

La Fundació El Solà de la Fatarella complix vint anys treballant per la pedra en sec

“Les construccions [de pedra en sec] i el paisatge que generen són el patrimoni cultural més important que tenim. És el patrimoni que ens ha fet arribar on som, és el patrimoni que ens identifica”. D’esta manera tan contundent reivindica la seua tasca la Fundació El Solà, una fundació privada amb seu a la Fatarella que té la finalitat de “contribuir a l’estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural, principalment de la Fatarella, però també de la Terra Alta i de les comarques veïnes de parla catalana, amb una atenció especial als sistemes de construcció en pedra en sec”.

Una prioritat, la de la pedra en sec, que busca en última instància la transmissió d’esta tècnica a les generacions futures, ja que avui hi ha molt poca gent que la conega bé i encara menys que la sàpiga materialitzar. “Cada vegada hi ha més conscienciació sobre el valor patrimonial de la pedra en sec, però també poc relleu generacional a l’hora de posar en pràctica la tècnica”, sostenen fonts de la fundació, que alterna la divulgació -incloent-hi les demostracions pràctiques en reconeguts certàmens amb la restauració de màrgens i elements de pedra en sec a través d’una empresa específica. “Hi ha propietaris als quals els ha caigut un marge a la finca i el volen tornar a aixecar i ens truquen”, expliquen des de l’empresa. “Hi ha molt poques empreses com esta. Però la gent que s’hi dedica li surt a compte, a més a més de practicar una tècnica el màxim d’ecològica, no invasiva, que aprofita els recursos més propers”, posa en valor Cèlia Mallafré, diplomada en arquitectura per la URV i que està treballant parcialment per a la Fundació, que tè bàsicament un finançament privat -existix també la figura de l’Amic de la Fundació, que fa aportacions d’entre 27 i 35 euros anuals– tot i rebre ajuts concrets finalistes de les administracions. 

En tot cas, la tasca principal o essencial de la Fundació El Solà en relació amb la pedra en sec és l’estudi i la divulgació: promoure estudis sobre elements patrimonials, publicar llibres, organitzar conferències i exposicions, convocar i impartir cursos de pedra en sec.

Des del 2014, estos cursos es preparen i es desenvolupen en coordinació amb la Rovira i Virgili. Este vessant més acadèmic permet a alumnes de la universitat fer recerques, pràctiques o tesis doctorals a través de la Fundació, cas de Mallafrè. 

Però l’acció formativa no està adreçada només als estudiants universitaris.  En el mateix sentit, l’entitat ha editat contes al voltant de la pedra en sec i altres tradicions locals, i desenvolupa propostes, guies didàctiques i activitats d’aprenentatge per a les escoles i les entitats d’educació en el lleure. 

La seu de la fundació, ubicada a Cal Xico, en un edifici de 1726, inclou un centre de documentació i d’interpretació del patrimoni cultural i natural, amb mitjans escrits, fotogràfics i audiovisuals d’un banc de dades informatitzat sobre la Fatarella, la Terra Alta i les comarques veïnes.

 

D’aniversari

A més a més, es dona la circumstància que enguany la Fundació El Solà, governada per un patronat amb set membres, té previst organitzar durant l’any activitats diverses per a commemorar-ho. D’entrada, els dies 5 i 6 d’abril, a l’espai dels Canyarets -un dels espais més emblemàtics de pedra en sec de la Fatarella, on coincidixen tres cabanes, una cisterna i màrgens de diferents dimensions- es farà el treball de camp del primer curs sobre la reconstrucció de màrgens de pedra que s’impartix just després de la recent declaració de Patrimoni Cultural Immaterial per part de la UNESCO. El termini d’inscripcions estarà obert fins al 31 de març. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 25

Últimes notícies