HomeUrbanismeLa nova plaça Alfons XII donarà continuïtat a la prioritat per als...

La nova plaça Alfons XII donarà continuïtat a la prioritat per als vianants al centre

La pacificació del trànsit i la transformació urbana del centre de Tortosa han de continuar per la reforma de la plaça Alfons XII i de l’avinguda Generalitat, per este ordre, amb la mirada posada en la posterior urbanització dels terrenys de Renfe. Este dijous, l’Ajuntament va presentar el projecte de remodelació de la plaça Alfons, que serà objecte d’una actuació d’ampli abast que canviarà els accessos a l’aparcament soterrani -es traslladaran al carrer Ramon Berenguer IV, amb circulació de vehicles de baixada- i guanyarà superfície amb prioritat per a vianants, a un sol nivell, al tram del carrer Argentina que discorre per la plaça. Per tant, la plaça, com a espai de trobada, guanyarà metres quadrats, tot i que els vehicles podran circular igualment pel carrer Argentina, amb velocitat limitada i mantenint el sentit actual de pujada.

El projecte executiu, dels arquitectes Ramon Valls i Pere Cabrera, inclou la remodelació del paviment, d’un color que recordarà el sauló, l’enllumenat, que es concentrarà “en una mena d’envelat” per a dixar la plaça “lliure d’obstacles”, nou mobiliari urbà que perfilarà noves zones d’estada, una àrea d’esbarjo per a infants i la plantació d’arbres, segons va repassar Valls, que va afirmar que tot plegat generarà nous espais d’ombra. La nova plaça també donarà un protagonisme diferent a l’escultura de Soriano Montagut, i les escales i l’ascensor d’accés dels vianants a l’aparcament estaran coberts per pèrgoles amb plaques fotovoltaiques.

Imatge virtual de la futura plaça.

La idea inicial és que tant les obres de la plaça com els nous accessos i reforma de l’aparcament soterrat de dos plantes estiguen finançades per l’empresa que guanye l’adjudicació de la gestió del pàrquing de propietat municipal, el termini de concessió del qual finalitza l’any que ve. Ara s’encarregarà l’estudi econòmic per a quantificar el cost de la reforma, tot i que només la nova urbanització de la plaça ja s’enfilaria cap als 2,5 milions d’euros. L’aparcament perdrà algunes places, ja que s’hi han de millorar les prestacions per a circular-hi i eliminar places que no tenen les dimensions reglamentàries. Pel que fa a mobilitat a motor, els vehicles tindran una sortida més ràpida cap a la zona de muntanya. “La idea és concentrar el flux de circulació als carrers Ramon Berenguer i Genovesos”, va constatar Ramon Valls, que va explicar que han tingut molt en compte “el paper de la plaça, que ho és des del 1886, en el primer Eixample de la ciutat”. La plaça, amb l’estètica i les condicions actuals, es va fer l’any 1989, i els problemes amb el paviment han estat habituals.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va situar la reforma en la línia de transformació “social i urbanística” al centre, després d’haver actuat a la plaça de l’Ajuntament per a convertir-la en un espai exclusivament per a vianants i d’haver generat la nova plaça de la Catedral. “La nova plaça Alfons XII no tindrà res a veure amb el que és ara; volem que siga una plaça bonica i amable per a les persones, on es puga jugar, com fa dècades, i s’hi puga estar amb gent tranquil·lament. Traiem els vehicles del centre, però alhora facilitem l’accés dels vehicles a l’aparcament”, va valorar.

L’alcaldessa també va assenyalar que, un cop enllestida la reforma, es podrà allargar la zona de vianants del carrer Cervantes, la remodelació del qual és a punt de quedar del tot enllestida.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies