HomeSense categoriaLa producció de raïm a la Terra Alta caurà entre un 10...

La producció de raïm a la Terra Alta caurà entre un 10 i un 15% respecte a l’any passat

La producció de raïm a la Terra Alta serà aquesta campanya entre un 10 i 15% inferior que l’any passat. La calor és un dels principals motius d’aquesta davallada. Ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltins però sobretot va perjudicar varietats com la carinyena. En aquest context, Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol intent per rebaixar el preu del raïm, com han anunciat que faran alguns dels principals compradors del país. El sindicat adverteix que a la comarca no estaria justificat pagar menys als pagesos i que “posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions”. La verema ha començat aquesta setmana en vinyes de varietat Chardonnay al Pinell de Brai.

La verema ja ha començat a la Terra Alta. Aquesta setmana, a la zona de la serra de Cavalls, al Pinell de Brai, han començat a tallar raïm Chardonnay, una de les varietats més primerenques a tot el món. Són dates habituals per començar la verema però arriba amb uns deu dies de retard respecte de l’any passat, quan es va avançar per les condicions climatològiques. Les altes temperatures han estressat enguany les vinyes, que han madurat i engegat el cicle vegetatiu més tard.

La qualitat del fruit serà de nou excel·lent. “Cada vegada el sistema de reg està més estès a les vinyes, l’agricultor és més experimentat i les vinyes que no es reguen, tot i la sequera, s’han aguantat molt bé. Ahir va ploure 10 o 15 litres a tots els pobles i ajudarà a fer que aguantin fins a la verema”, ha apuntat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta. 

Per la seva banda, Unió de Pagesos considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes però reclama que també es vegi reflectit en els preus que rep el productor. Si tots els indicadors econòmics de la cadena vitivinícola són “positius” i la pagesia “s’ha esforçat” per millorar la qualitat del raïm, el sindicat denuncia que el preu en origen del raïm sigui el mateix des de fa dues dècades. 

UP exigeix a tots els agents implicats que actuïn amb responsabilitat i demanen al Consell Regulador de la DO Terra Alta que facin costat a la pagesia, “que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018”. Des de la DO no tenen competència per marcar preus però han intensificat els controls per evitar “fraus” adequant els rendiments per hectàrea a la realitat de la verema de la zona de producció. 

Cada campanya, per connivència amb la DO Catalunya, s’augmentaven les produccions a 10.000 quilos per hectàrea en les varietats negres i 12.000 quilos per hectàrea en les blanques. “Es feia de manera indiscriminada i encara que plogués, pedregués o fes calor. Era un flac favor que fèiem als viticultors perquè s’incentivava entrar raïm de fora de la comarca i que passés igual per la targeta del viticultor”, ha apuntat Rius. 

La decisió del Consell Regulador de mantenir la limitació de la producció – a 8.000 quilos per hectàrea en les varietats negres i a 10.000 quilos en varietats blanques- i intensificar els aforaments a peu de vinya vol servir per “repercutir en benefici de l’agricultor” i que “el valor afegit” del raïm i el producte de la Terra Alta es tradueixi en millors preus. De fet, la mitjana de rendiment de les vinyes a la comarca és de 6.000 quilos per hectàrea i, per tant, la limitació és només “un filtre” per evitar pràctiques irregulars. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 30

Últimes notícies