Els casos de tos ferina a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre s’han multiplicat gairebé per quatre des de principi d’any. El 2023 se van diagnosticar un total d’11 casos i enguany ja se n’han comptabilitzat 40 entre els mesos de gener i abril, segons dades facilitades pel Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya. El 2022 no n’hi va haver cap cas. Des del Departament de Salut se remarca que la tos ferina no és una malaltia greu i que el tractament actual és eficaç.
La tos ferina és una malaltia infecciosa molt contagiosa causada per un bacteri i es caracteritza per atacs de tos convulsius que poden durar setmanes o fins i tot mesos. Els símptomes inicials són similars als d’un refredat comú i inclouen secreció nasal, febre lleu i una tos lleugera. Després d’una o dos setmanes la tos se torna més greu i persistent, amb episodis que poden causar vòmits, fatiga extrema o ofec. Esta malaltia és especialment perillosa per a nadons i xiquets menuts, ja que pot derivar en complicacions greus com pneumònia.
Tot i l’increment produït durant este any, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la que en estos quatre mesos ha registrat una menor taxa d’incidència (22 casos per cada 100.000 habitants) comparat en altres regions catalanes. A la Catalunya Central esta taxa és de 188, a Lleida de 120 i a Tarragona de 117. L’augment dels casos no és un fenomen aïllat català sinó que incidix a tots els països europeus. A la Unió Europea els casos s’han multiplicat per 10 i tenen una especial incidència en menors d’edats compreses entre els 10 i els 14 anys.
L’Agència de Salut Pública, l’organisme públic de la Generalitat encarregat entre altres funcions de la vigilància epidemiològica, atribuïx este increment de la tos ferina a la regió de l’Ebre i a Catalunya en general a una nova onada epidèmica que es repetix cada tres o cinc anys.
A les Terres de l’Ebre, durant els anys de la covid-19, els casos de tos ferina es van reduir a zero i se’n van tornar a notificar l’any passat, probablement per una pèrdua d’immunització de la població. En este sentit, els experts assenyalen que la millor prevenció contra esta malaltia és la vacunació. La vacuna de la tos ferina està inclosa en el calendari de vacunacions dels xiquets als 2, 4 i 11 mesos i als 6 anys d’edat. També s’hi inclou les dones embarassades, entre les 27 i les 32 setmanes de gestació.
Davant l’augment de casos de tos ferina este 2024, la Unió Europea recomana especialment la vacunació durant l’embaràs per a contindre la propagació de la malaltia i protegir els grups més vulnerables, especialment els nadons. Esta mesura és crucial per transferir anticossos als nadons i protegir-los en els primers mesos de vida quan són més vulnerables.