HomeSense categoriaL’Ajuntament de Flix vol assumir la gestió de la central hidroelèctrica a...

L’Ajuntament de Flix vol assumir la gestió de la central hidroelèctrica a partir del 2023

RIBERA D’EBRE // L’Ajuntament de Flix vol gestionar la central hidroelèctrica del municipi, un cop acabe la concessió a Endesa. Des del consistori comencen a treballar perquè, a partir del 2023, una societat mixta participada per una majoritat de capital públic assumisca l’explotació de la central.

L’objectiu és abaratir la factura de la llum dels veïns, comercialitzar l’energia sobrant i també poder augmentar el cabal al meandre que envolta la població.

El projecte està ideat pel regidor de transició ecològica, el socialista Xavier Sabaté, que assegura que “és un projecte ambiciós però que seria molt beneficiós per al municipi”. Sabaté és partidari de la formació d’una nova societat que sume capital públic i privat, amb la participació de diferents administracions “i que tinguen sempre la majoria de l’accionariat per a poder fer una gestió pública i d’interès públic” de la central hidroelèctrica. Un cop la central estiga dirigida des de l’Ajuntament i altres administracions “es podria abaratir el cost de la factura de la llum als veïns, comercialitzar la llum sobrant i garantir el subministrament a les persones que patixen pobresa energètica”. 

D’altra banda, la gestió de la central hidroelèctrica en mans públiques també possibilitaria la intervenció al cabal del riu i, sobretot, al meandre de Flix. “Cada estiu hem de demanar a l’empresa que ens augmente el cabal per a celebrar la festa del riu durant les festes i la gestió pública també ens possibilitaria fer-ho nosaltres mateixos, a la vegada que solucionaria altres problemàtiques com l’acumulació de macròfits”, defensa Sabaté. Una altra de les possibilitats que obriria la nova titularitat seria l’obertura del canal de navegació, actualment fora de servei, i que possibilitaria allargar la via navegable des del meandre de Flix fins a Riba-roja d’Ebre.

El projecte de l’Ajuntament de Flix es basa també en una moció que el Parlament de Catalunya va aprovar recentment i que insta el Govern de la Generalitat a “recuperar” la titularitat pública de les centrals hidroelèctriques quan acabe la seua concessió “mitjançant una empresa pública participada per totes les administracions afectades” en el funcionament de la central. Segons Sabaté, “és una fórmula que no és senzilla, però que sí que és factible i que ja està funcionant en alguns municipis de Catalunya”.

El final de la concessió

El projecte de l’Ajuntament de Flix ha estat rebut amb recel des d’Endesa. L’actual concessionària defensa que la seua titularitat sobre la central hidroelèctrica no finalitza el 2023, tal com defensa l’Ajuntament, sinó als 99 després de la seua construcció, és a dir, el 2048. El consistori es basa en una sentència de l’Audiència Nacional que avala el retorn a la titularitat de l’Estat 75 anys després de la seua construcció. Després, la gestió podria ser externalitzada de nou i aquí el consistori hauria presentat la seua proposta, amb el suport d’altres administracions, per a poder dirigir-la. “Amb el funcionament de 75 anys, les centrals hidroelèctriques ja estan més que amortitzades, ara ja és hora que estiguen en mans de les administracions i siguen tractades com un bé públic”, conclou Xavier Sabaté. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 83 = 85

Últimes notícies