HomeHistòriaLes obres de remodelació del conjunt històric del Poble Vell de Corbera...

Les obres de remodelació del conjunt històric del Poble Vell de Corbera d’Ebre començaran a principis de l’any que ve

La directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i l’equip d’arquitectes de l’empresa adjudicatària de la remodelació, Feu i Godoy, han visitat el Poble Vell de Corbera d’Ebre, Terra Alta, per presentar el projecte executiu de consolidació a l’estiu i que les obres puguin començar a principis de 2022. L’actuació s’ha rebut amb molta satisfacció al municipi, on fa anys que l’Associació de preservació del Poble Vell i l’Ajuntament alerten de la degradació que està patint. Les cases que no van derruir del tot els bombardejos estan caient, i s’han malmès molt després dels temporals Gloria i Filomena. El pressupost del projecte és de 280.000 euros, un romanent destinat a l’obra que es va aprovar en acord de Govern el 2016.

L’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, ha celebrat l’inici de les actuacions al conjunt històric per evitar que es perdi “una part de la història”. “Encara que faci un dia gris és un dia molt bonic per Corbera perquè es faran les obres per consolidar i remodelar el nostre Poble Vell, perquè és la història nostra i la de tots els catalans i cal que es quedi perquè la gent vegi que va passar i no es repeteixi”, ha defensat. Álvarez ha agraït l’esforç del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre) i de Justícia per executar unes obres que s’han fet esperar anys.

Com ha recordat Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica, el projecte parteix d’un acord de Govern de 2016. “Ha costat molt arribar fins aquí perquè les circumstàncies del país no han estat fàcils, però al juliol es va firmar el conveni per fer-ho realitat i hem treballat incansablement. Avui fem una visita amb els arquitectes per prendre la mida”, ha explicat. L’empresa adjudicatària és Feu i Godoy Arquitectes, de Solsona, que redactarà el projecte bàsic i executiu.

La prioritat és mantenir les estructures més malmeses, algunes edificacions que ha calgut consolidar in extremis després dels últims temporals de neu. “Els arquitectes establiran les prioritats i esperem que quan estigui en marxa i es visualitzin els treballs i que hi hagi altres participacions. Si no, des del Departament farem tot el possible per tirar endavant el projecte”, ha assegurat Domènech.

El poble de Corbera d’Ebre va quedar completament destruït per les bombes durant la Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les famílies que hi vivien es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera, fins a construir un nou nucli urbà. El Poble Vell es va convertir en un conjunt de cases en runes presidit per l’Església Vella de Sant Pere, que va ser rehabilitada el 2010, i protegida amb una nova cúpula.

El conjunt històric es va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992, i és un dels monuments a la pau on “veure de prop els efectes d’una guerra”. Rep cada any uns 20.000 visitants. El Poble Vell de Corbera d’Ebre forma part de la xarxa museística del COMEBE, que gestiona cinc centres d’interpretació de diferents espais de la Batalla i el front de l’Ebre a diversos pobles de la Terra Alta i una vintena d’espais històrics.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 35

Últimes notícies