L’estat del món (13)

Envoltats com estem en una dinàmica competitiva i cobdiciosa en què el prioritari és guanyar cada cop més diners en un creixement econòmic il·limitat que és insostenible, els interessos creats de les grans companyies com les petrolieres, les elèctriques, les farmacèutiques i les que es dediquen a la venda d’armes, suposen un greu perjudici per a la humanitat.
Es compren algunes patents que suposarien una millora per al bé comú  per tal d’evitar la seva sortida al mercat, sembla ser que el motor d’aigua o d’hidrogen podrien ser alternatives al motor de gasolina, i es financen campanyes electorals o es paga a polítics perquè els seus interessos predominen sobre els de les persones. Es ben conegut la influència dels lobbys en la política nord-americana i la manera de pagar favors contractant polítics un cop abandonen els seus càrrecs, les “portes giratòries” .

Espanya és un dels països europeus que gaudeix de més hores de sol, i, en canvi, fem molt poc ús de l’energia solar i el rebut de la llum és dels més cars. Difícil trobar una explicació que no estigui relacionada amb els interessos de les elèctriques.
Els medicaments són excessivament cars i en els països pobres no els poden pagar i moren persones per aquest motiu. Les farmacèutiques haurien de destinar una part dels seus grans beneficis a donar medicaments al Tercer Món.
I que hem de dir de les companyies armamentístiques que es lucren alimentant guerres sense importar-los la vida de les persones que moren.

“Ès sorprenent que la Humanitat encara no sàpiga viure en pau, que paraules com “competitivitat” siguin les que manen enfront de paraules com “convivència” (José Luis Sampedro).

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 63 = 72

Últimes notícies