HomeCrònicaL’hospital com a arma llancívola

L’hospital com a arma llancívola

Part del territori ha començat a mobilitzar-se, empès per la nova Plataforma per un Nou Hospital, i el retard del Govern català a l’hora de prendre una determinació definitiva -entre executar el projecte actual d’ampliació del Verge de la Cinta (HTVC) o fer un hospital nou en un altre lloc- està abonant el terreny per al joc polític al voltant d’una qüestió territorial central.

Un dels primers a tornar a moure fitxa en el context d’incertesa va ser el dirigent territorial de Movem Terres de l’Ebre i diputat d’En Comú Podem, Jordi Jordan, que en una interpel·lació parlamentària va reclamar fa pocs dies al Govern que es pronuncie ja.

“Ja saben que nosaltres defensem un nou hospital, tal com demana la majoria de la població. No podem endarrerir més la decisió que van dir que donarien al gener, i estem ja al març”, va recordar Jordan.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, d’ERC, no es va mullar en la resposta. Senzillament va admetre que no hi ha unanimitat sobre l’ampliació de l’HTVC -fixada quan Salut estava en mans d’Esquerra-, i que el Departament de Salut, ara pilotat per Junts, encara ha de validar o descartar l’ampliació. “És evident que és un tema històric, és un tema importantíssim, i que no s’han resolt les necessitats que té el territori”, va afegir la consellera.

Els comuns han convertit la interpel·lació en una moció que es votarà en el proper ple en què demanen, en el marc d’una estratègia de desenvolupament territorial per a l’Ebre, l’impuls a la construcció d’un nou hospital a Tortosa, “que pose fi als greus problemes d’accessibilitat i d’espais derivats de l’actual emplaçament”, i que se’n concrete el projecte “al més aviat possible”. També reclamen estudis de Medicina per a l’Ebre, entre altres exigències en matèria de mobilitat o sòl industrial i una reducció progressiva del minitransvasament de l’Ebre.

 

Retrets Multilaterals

Al seu torn, Esquerra ha irromput pressionant el seu soci de govern, Junts. La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana demana “una resposta clara” i “una solució immediata i realista” a Salut sobre el futur de l’HVCT.

La secretària de la Federació, Norma Pujol, ha advertit que els ciutadans ebrencs “no es mereixen més retards ni dilacions”. Si es valida l’ampliació, anunciada fa un any i mig, ERC defensa que siga compatible amb “treballar en un nou hospital” de referència a mig termini, però si Salut opta “directament” per fer un nou hospital sense millorar l’actual HVCT, els republicans s’oferixen a treballar “des del minut zero per a forçar l’Ajuntament de Tortosa” a posar uns terrenys a disposició, segons va apuntar el portaveu del partit a Tortosa, Xavier Faura.

Tot i que els republicans ho han posat més o menys en dubte, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, del PDeCAT, sempre ha defensat que els terrenys estarien disponibles de forma immediata si hi ha voluntat política de fer un centre nou. Pujol ha defensat que, a més a més, “siga quina siga l’opció plantejada, ha d’estar quantificada i tenir partida pressupostària”.

La previsió del cost de l’ampliació és d’entre 60 i 80 milions d’euros, segons fonts de l’executiu, mateix, mentre que un hospital nou podria apropar-se als 200 milions. Per a acabar de sacsejar el tauler polític al voltant del futur de l’hospital de referència del territori, el PSC, que també s’ha mostrat sempre partidari d’apostar per un hospital nou, retrau a Esquerra que empaite el Govern del qual forma part.

“Els tortosins i tortosines estem cansats de baralles entre els socis de govern”, hi ha sucat pa el portaveu socialista i primer tinent d’alcaldessa, Enric Roig, que ha carregat especialment contra Esquerra: “A ERC els hauria de caure la cara de vergonya; ells tenen la Presidència del Govern i si realment volen solucionar el problema ho poden fer”.

El també viceprimer secretari de la Federació del PSC a les Terres de l’Ebre ha afegit que “si el Govern de la Generalitat realment vol construir un nou hospital, que ho faça ja!”. El serial continuarà, segurament abans i després que Salut fixe, una vegada més, una posició al respecte.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies