Uns 3.119 estudiants de batxillerat i cicles formatius del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès han començat aquest dimecres les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Són un 2,5% menys que l’any passat. La selectivitat ha arrencat amb normalitat i sense incidències remarcables, segons ha assenyalat el coordinador de les proves a la demarcació, Antoni Garcia Español. Com és habitual, l’examen de Llengua castellana i literatura ha estat el primer de la jornada. Al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV), un cop passats els nervis de la primera prova, els alumnes han sortit més alliberats i amb la sensació general que l’examen ha estat assequible. Enguany a la demarcació hi ha 20 tribunals, un més que el 2018, amb la novetat de l’IES Ramon Berenguer IV d’Amposta.
Per tercer any consecutiu s’ha tornat a utilitzar l’aparell detector d’orelleres per evitar que els alumnes copiïn durant la selectivitat. Segons el coordinador de les PAU a la demarcació, Antoni Garcia Español, enguany tampoc no han detectat cap dispositiu o incident en aquest sentit. El portaveu ha afirmat que les proves han arrencat amb normalitat i amb les anècdotes habituals, com les que protagonitzen aquells alumnes que s’obliden el DNI o que no recorden en quin tribunal s’examinen.
Cap a dos quarts de nou del matí els nois i noies ja estaven tots agrupats davant les aules del campus Catalunya de la URV, amb els nervis habituals. Alguns amb els apunts encara a les mans, han preparat la documentació i les etiquetes per començar el primer examen a les nou. Un cop a l’aula, se’ls ha traslladat les instruccions per seguir les proves, com ara la prohibició de dur a sobre el telèfon mòbil o dispositius electrònics, i l’obligatorietat de respondre els exàmens en bolígraf.
Un cop passat el primer examen, que ha durat una hora i mitja, els alumnes han sortit a descansar amb el rostre més relaxat i, en general, força optimistes. En la prova de Llengua castellana i literatura els estudiants han escollit entre el conte ‘El disco’, que Jorge Luis Borges va recollir a ‘El libro de Arena’, o un article de Lola Pons, ‘Lo que nadie quiere’, publicat al diari ‘El País’. En l’apartat d’expressió escrita, els estudiants han hagut de fer un text descriptiu de les possibilitats de compartir diferents aspectes de la vida a les xarxes socials o un text argumentatiu sobre l’elecció de les carreres universitàries per motius “vocacionals”.
Lleugera davallada de matriculats
Uns 2.500 aspirants a la universitat s’examinen en deu tribunals a Tarragona -als campus Catalunya i Sescelades-, quatre a Reus -a la Facultat d’Economia i Empresa, a l’IES Baix Camp i a l’IES Gabriel Ferrater) i al tribunal únic de la Facultat de Turisme i Geografia de Vila-seca. Per la seva banda, 568 estudiants de les Terres de l’Ebre s’examinen en quatre tribunals a Tortosa -un al campus Terres de l’Ebre de la URV, un a l’Institut Dertosa i dos a l’Institut Cristòfol Despuig- i en un nou tribunal a Amposta, a l’Institut Ramon Berenguer IV, que s’incorpora per primera vegada.
El nombre de matriculats a les PAU de juny a s’ha reduït un 2,5% respecte l’any passat, però cal tenir en compte que el 2018 hi havia hagut un augment del 10%. Segons el coordinador de les PAU a la demarcació, Antoni Garcia Español, a partir de l’any vinent s’incorporaran uns 200 aspirants nous cada any -fins el 2026, pels nascuts fins a la crisi econòmica-, la qual cosa comportarà que s’afegeixi almenys un nou tribunal per convocatòria.
Es presenten a aquestes proves els estudiants que han aprovat el Batxillerat, estudiants de cicles formatius, aquells que havent fet les PAU en anteriors ocasions no les han superades i aquells que havent-les aprovat aspiren a millorar la seva nota d’accés. Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 26 de juny. D’altra banda, les PAU de setembre estan convocades per als dies 3, 4 i 5.