HomeMedi AmbientMilloren l’embalatge dels residus que van al dipòsit del Mas, que continua...

Milloren l’embalatge dels residus que van al dipòsit del Mas, que continua pendent d’una ampliació urgent

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha rebut una subvenció de 840.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya per tal de millorar el funcionament de les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Montsià, al Mas de Barberans.

Una part s’ha invertit en l’adquisició d’una màquina per a retractilar les bales compactades de brossa -la fracció resta que fa cap a l’abocador pròpiament dit-, que ja ha començat a funcionar en període de proves, i amb l’altra, el Copate ha tret a licitació l’adquisició d’un equip de trituració dels residus voluminosos.

El president del Copate, Xavier Faura, va visitar dimecres l’abocador de Mas de Barberans: “L’adquisició d’estes màquines suposarà un abans i un després a les instal·lacions. Fem un pas més en la gestió dels residus impulsant pràctiques en benefici del medi ambient”.

Concretament, la màquina de retractilar, que embolcalla les bales de residu amb film termoplàstic, permetrà minimitzar la dispersió de volàtils per les fortes ràfegues de vent a la zona. “Actualment treballem a la part de dalt del dipòsit controlat de residus, per tant, és important reduir els volàtils, la qual cosa suposarà una millora per als veïns de la zona i una reducció dels costos de recollida dels volàtils”, va dir Faura.

Pel que fa a les bales compactades de brossa i retractilades, tenen una capacitat d’un metre cúbic i permetran també reduir els lixiviats -el residu líquid que s’origina a partir del residu sòlid, i que requerix un tractament complex i costós-, ja que l’aigua de pluja no entrarà en contacte amb la massa residual.

Quant a la màquina per a triturar el material que arriba procedent de les deixalleries, concretament els residus voluminosos i la fracció vegetal, actualment un 30 % de les entrades de residus no poden passar per la premsa existent. Es dipositen a l’abocador i, posteriorment, es compacten, un procés durant el qual es poden generar volàtils. Amb l’adquisició de la trituradora s’evitaran també estos volàtils i s’allargarà una mica la vida útil de la fase III del dipòsit controlat, que Faura va situar en dos anys a tot estirar.

El Dipòsit Controlat de Residus de Mas de Barberans va iniciar la seua activitat l’any 1993, i es va explotant per fases: la fase I està clausurada, la II, semiclausurada. Per tant, l’abocador necessita urgentment més sòl -s’ha tramitat un pla especial per a poder disposar de 45.000 metres quadrats més, però encara hi ha pendent un permís de la CHE- per a ubicar-hi noves fases del dipòsit i també per a aixecar un nou centre de tractament de residus.

Fins i tot es va preveure portar temporalment part dels residus fora de les Terres de l’Ebre, però esta opció està descartada pels sobrecostos que generava. L’ampliació preveu una nova planta de compostatge, amb una capacitat per a tractar 15.000 tones de fracció orgànica anuals, i una planta de tractament mecànic biològic per a la fracció resta, amb una capacitat de 40.000 tones anuals, que és el que acostuma a arribar al Mas, amb una inversió total de 25 milions d’euros.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies