Paradís o infern

Del meu primer i únic viatge a Cuba fa un munt d’anys em vaig emportar una frase que em va calar fort: “Pueblo pequeño, infierno grande”. Deixeu-me-la escriure en castellà tot apel·lant a la meua condició de ciutadana catalanoparlant bilingüe; una excepció en defensa de la versió original i que ,en aquest cas, té més força que traduïda al català.

Deixant de banda reflexions lingüístiques en temps lingüísticament convulsos, la frase en aquell moment em va tocar perquè mai m’havia plantejat que viure al poble fos com viure a l’infern, més aviat al paradís perdut. La meua també és una d’aquelles generacions en què molts dels que van marxar a estudiar fora no van tornar, si bé aquest no és el meu cas, ja que vaig tornar-hi -de vegades penso que massa prompte-, però sí que tinc amics i amigues que s’hi van quedar i potser ja no tornaran. És un buit que les trobades periòdiques, més o menys intenses, no acaben d’omplir del tot.

Estar allunyat dels centres de poder, d’oci i cultura té els seus inconvenients i l’anonimat dona una llibertat impensable allí on tothom et coneix, però en l’era d’internet i el teletreball el primer hàndicap és fàcilment superable i de propostes culturals de qualitat a l’Ebre en tenim unes quantes. El hàndicap de l’anonimat és més discutible, però també és veritat que conèixer i que et coneguin també té les seues bondats. Així que donem la benvinguda a l’“infern ebrenc” a tots els neorurals que abandonen les flames del seu particular infern urbà i també molt especialment als integrants de la diàspora ebrenca.

Potser la pandèmia ha avivat una mica més el foc de l’infern urbanita, i de retruc, després de molts anys, la balança demogràfica del territori ha deixat de decantar-se esfereïdorament per la pèrdua constant d’habitants. Deixar de ser un mas robat i sumar habitants ens apropa una mica més a la idea de paradís.

Roser Royo
Roser Royo
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 7

Últimes notícies

-->