HomeOpinióPilar Caballé: El procés comunitari: descobrim-lo!

Pilar Caballé: El procés comunitari: descobrim-lo!

Quan fa poc més de dos anys, dins de les tasques que desenvolupo al Departament, se’m va assignar la participació a l’Espai Tècnic de Relació (ETR) de treball i ocupació del procés comunitari a Tortosa, pensava que es tractava d’una iniciativa novedosa.

Quan vaig arribar a la primera reunió se’m va explicar amb què s’estava treballant de forma conjunta a l’ETR i també una primera aproximació al procés comunitari. Ja vaig veure que anava equivocada i no es tractava de cap novetat, sinó que ja portava un temps.

Permeteu-me que us faça cinc cèntims de com va ser el meu descobriment.

Uns mesos després vaig participar a la 3a trobada de l’ETR Ciutat de Tortosa per a la millora de la convivència i la cohesió social. En arribar vaig quedar més que sorpresa amb la quantitat de persones, la majoria tècniques, que hi eren a la sessió, però no només això, sinó que vam començar a compartir els objectius de treball de cada ETR sectorial i a explicar en quin punt es trobava cadascuna de les seues actuacions. Vam descriure tot el que s’havia fet al llarg del curs des dels diferents ETR: treball i ocupació, salut comunitària, espai públic, habitatge, i socioeducatiu. Déu-n’hi-do, quantes actuacions!, pagesia jove, mapa actius de salut comunitària, projecte patis oberts, eficiència comunitària, projecte invulnerables… entre altres.

Després va intervenir l’investigador social referent en l’àmbit de la intervenció i la participació comunitària, Marco Marchioni, i assessor general del procés comunitari a Tortosa, qui em va fer prendre consciència de l’envergadura del projecte de la nostra ciutat, projecte de referència a nivell de l’estat. Des del 2010 s’ha treballat de forma conjunta des de les entitats, institucions, recursos tècnics, professionals i ciutadania per establir entorns de relacions i espais de treball conjunt des d’on es defineix una programació comunitària en els cinc eixos que he esmentat abans i amb la clau de treballar per a la millora de la cohesió social. Ja se m’obrien els ulls, això va de debò. I és que tots cinc ETR, alhora, s’interrelacionen amb l’Espai de Relació Institucional i, finalment, amb la Xarxa per la Convivència, o Espai de Relació Ciutadà, que té com a acció comunitària l’ArtXiBarri, i dona l’oportunitat de relacions de convivència intercultural, intergeneracional i interassociacional.

Vaig ser conscient de la importància del procés comunitari de Tortosa, la quantitat de recursos i d’accions que es desenvolupen cada any per millorar la cohesió social i fomentar la convivència, eines necessàries i fonamentals per a la millora de la qualitat de vida de tot aquell que viu a Tortosa.

Sempre m’he considerat prou interessada a saber sobre allò que es fa a Tortosa i no em podia creure que fins llavors no n’hagués sabut res més que dos coses: l’existència del Pla Educatiu d’Entorn-Programa 6/16, en l’àmbit d’actuació socioeducatiu, però no per ser tortosina, sinó per treballar a un centre educatiu de Tortosa; i el mural on diu ArtXiBarri que hi ha al costat de l’Escola Remolins.

Des de llavors, en algunes converses he tret el tema del procés comunitari, sobretot en els darrers mesos, i he preguntat a familiars, amistats i coneguts si en sabien alguna cosa i no, l’estranya no sóc jo, la immensa majoria de tortosins i tortosines no en sap res.

Penso que és una vertadera llàstima que la ciutadania, com a protagonista de la comunitat, en siga desconeixedora d’una eina tan potent i que fa tantes intervencions que, en percebre-les de forma aïllada ens allunyen del clar objectiu comú que toca el cor de la comunitat ciutadana, la convivència i la cohesió social.

Aquest és el motiu pel qual, des de la candidatura ERC-Tortosa Sí, portem al programa la difusió del procés comunitari, perquè tots i totes prenguem consciència de la tasca que es realitza i puguem posar el nostre granet de sorra. Jo ja he començat amb aquest article.

 

Opinio eleccions municipals 2019
Opinio eleccions municipals 2019
26M Opinió eleccions municipals 2019
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 29

Últimes notícies