Quan fa poc més de dos anys, dins de les tasques que desenvolupo al Departament, se’m va assignar la participació a l’Espai Tècnic de Relació (ETR) de treball i ocupació del procés comunitari a Tortosa, pensava que es tractava d’una iniciativa novedosa.
Quan vaig arribar a la primera reunió se’m va explicar amb què s’estava treballant de forma conjunta a l’ETR i també una primera aproximació al procés comunitari. Ja vaig veure que anava equivocada i no es tractava de cap novetat, sinó que ja portava un temps.
Permeteu-me que us faça cinc cèntims de com va ser el meu descobriment.
Uns mesos després vaig participar a la 3a trobada de l’ETR Ciutat de Tortosa per a la millora de la convivència i la cohesió social. En arribar vaig quedar més que sorpresa amb la quantitat de persones, la majoria tècniques, que hi eren a la sessió, però no només això, sinó que vam començar a compartir els objectius de treball de cada ETR sectorial i a explicar en quin punt es trobava cadascuna de les seues actuacions. Vam descriure tot el que s’havia fet al llarg del curs des dels diferents ETR: treball i ocupació, salut comunitària, espai públic, habitatge, i socioeducatiu. Déu-n’hi-do, quantes actuacions!, pagesia jove, mapa actius de salut comunitària, projecte patis oberts, eficiència comunitària, projecte invulnerables… entre altres.
Després va intervenir l’investigador social referent en l’àmbit de la intervenció i la participació comunitària, Marco Marchioni, i assessor general del procés comunitari a Tortosa, qui em va fer prendre consciència de l’envergadura del projecte de la nostra ciutat, projecte de referència a nivell de l’estat. Des del 2010 s’ha treballat de forma conjunta des de les entitats, institucions, recursos tècnics, professionals i ciutadania per establir entorns de relacions i espais de treball conjunt des d’on es defineix una programació comunitària en els cinc eixos que he esmentat abans i amb la clau de treballar per a la millora de la cohesió social. Ja se m’obrien els ulls, això va de debò. I és que tots cinc ETR, alhora, s’interrelacionen amb l’Espai de Relació Institucional i, finalment, amb la Xarxa per la Convivència, o Espai de Relació Ciutadà, que té com a acció comunitària l’ArtXiBarri, i dona l’oportunitat de relacions de convivència intercultural, intergeneracional i interassociacional.
Vaig ser conscient de la importància del procés comunitari de Tortosa, la quantitat de recursos i d’accions que es desenvolupen cada any per millorar la cohesió social i fomentar la convivència, eines necessàries i fonamentals per a la millora de la qualitat de vida de tot aquell que viu a Tortosa.
Sempre m’he considerat prou interessada a saber sobre allò que es fa a Tortosa i no em podia creure que fins llavors no n’hagués sabut res més que dos coses: l’existència del Pla Educatiu d’Entorn-Programa 6/16, en l’àmbit d’actuació socioeducatiu, però no per ser tortosina, sinó per treballar a un centre educatiu de Tortosa; i el mural on diu ArtXiBarri que hi ha al costat de l’Escola Remolins.
Des de llavors, en algunes converses he tret el tema del procés comunitari, sobretot en els darrers mesos, i he preguntat a familiars, amistats i coneguts si en sabien alguna cosa i no, l’estranya no sóc jo, la immensa majoria de tortosins i tortosines no en sap res.
Penso que és una vertadera llàstima que la ciutadania, com a protagonista de la comunitat, en siga desconeixedora d’una eina tan potent i que fa tantes intervencions que, en percebre-les de forma aïllada ens allunyen del clar objectiu comú que toca el cor de la comunitat ciutadana, la convivència i la cohesió social.
Aquest és el motiu pel qual, des de la candidatura ERC-Tortosa Sí, portem al programa la difusió del procés comunitari, perquè tots i totes prenguem consciència de la tasca que es realitza i puguem posar el nostre granet de sorra. Jo ja he començat amb aquest article.