EDICIÓ PAPER // L’activitat cultural torna a poc a poc a les Terres de l’Ebre. Després del preparament i obertura d’altres equipaments culturals com les biblioteques, ara és el torn de bona part dels museus, que van obrir portes dijous passat després de dos mesos tancats per la crisi del coronavirus. Ho han fet, però, amb un protocol estricte de mesures higièniques, límit d’aforament i itineraris marcats.
El primer que va anunciar l’obertura de portes va ser el Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, que va tornar el dijous 21 de maig amb limitacions clares. Per a poder visitar les instal·lacions, l’ús de la mascareta serà obligatori, igual que la rentada de mans, per a la qual faciliten els materials als visitants. Tampoc s’hi podran concentrar més de deu persones, sempre que siguen de la mateixa unitat familiar, en cada una de les sales d’exposició i les persones que hi acudisquen hauran de seguir l’itinerari de sentit únic. Per a este últim punt, el personal del centre ha estat treballant durant tota la setmana en la plena neteja del fons patrimonial que es protegix darrere de les vitrines, així com en la instal·lació d’uns discos rojos enganxats al terra que recorden que cal dixar una distància interpersonal mínima de dos metres. “Hem dissenyat circuits per a les sales d’exposició on es preveu el distanciament i el sentit únic de la marxa: no es podrà girar cua”, afirmava el director del museu, Àlex Farnós. Per a materialitzar-ho, ha estat necessari també obrir una nova porta que dona al vestíbul principal, una mesura que ja havia previst la revisió del pla d’emergències. Això permetrà sortir directament un cop s’haja finalitzat la visita sense haver de tornar al punt d’entrada.
Farnós sentenciava també que les limitacions imposades per la pandèmia són una bona oportunitat perquè els centres prioritzen un servei de qualitat: “Els museus territorials i comunitaris fa molt que treballem no només pensant en els visitants, en grans afluències i les cues que poden formar les exposicions temporals, sinó en el servei de qualitat i proximitat que oferim a les nostres comunitats, col·lectius interessats o persones en general. És una oportunitat per a pensar en la qualitat dels serveis i no tant en la qualitat”, reflexionava.
Pel que fa a les exposicions, es podrà accedir a les permanents, tant a la d’arqueologia i Ebre, camí d’aigua, mentre que la mostra temporal El llapis, arma de guerra antifeixista. 1936-1939 no es podrà visitar fins al 30 de juny, fet que ha obligat a reprogramar-ne les dates perquè tothom puga gaudir d’una exposició que reivindica el paper de la comunicació i propaganda en la lluita antifeixista entre el 1936 i 1939, a partir de l’obra original d’autors destacats com Carles Fontserè, Josep Renau, Pere Català o, entre altres, Humbert Vallmitjana.
El Museu de Tortosa
Els qui també van tornar a l’activitat dijous passat van ser els professionals de l’equipament museístic de Tortosa, que sota el lema Obrim el Museu de Tortosa convidaven la ciutadania a acudir al museu com a “espai segur”, ja que a banda dels protocols sanitaris habituals com l’obligatorietat de l’ús de mascareta, la neteja de mans o el circuit d’un sol sentit, des del Museu afirmaven que “han revisat i posat a punt tot el sistema de climatització, han incrementat la neteja dels espais habituals, inhabilitat les pantalles tàctils, audioguies i serveis de consigna i han col·locat una mampara de protecció a la recepció”.
Igual que el d’Amposta, el primer que es va tornar a reactivar va ser l’exposició permanent, mentre que la mostra Albert Fabà o la revolta permanent estarà disponible a partir de dimarts. Per als primers visitants i, segons el regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, “amb la finalitat de promoure el coneixement del nostre Patrimoni Cultural de Tortosa obsequiarem els primers visitants amb un viatge per a una persona al llagut Lo Sirgador i la visita serà gratuïta fins al 31 d’agost”. Des del consistori vetllen també per recuperar els treballs d’ampliament de l’equipament, de la mateixa manera que Roig concretava que “volem que el Museu tinga un paper important en la promoció cultural de Tortosa”, que volen aconseguir-lo obrint l’espai als carrers de la ciutat.
D’esta manera, la tornada al dia a dia d’estos equipaments patrimonials i culturals es recupera al bell mig de la fase 1 de desconfinament, igual que creixen les esperances de reactivar progressivament l’activitat per a seguir oferint espais de reflexió, crítica i debat al voltant del patrimoni local.