HomeOpinióSí a l’energia eòlica

Sí a l’energia eòlica

No sé si algú s’ha adonat que per a construir un port de mar fa falta que hi hagi mar. Per extreure un mineral cal l’existència d’una o diverses vetes, per a regar es necessita aigua al mateix indret o que se’n pugui portar. Per treure rendiment del vent allò primer imprescindible és que en aquell lloc faci vent.

Són afirmacions pedestres les anteriors, però estem en una societat en la qual fins i tot s’ha de demostrar el que és més elemental.
A la major part de les Terres de l’Ebre fa vent. En conseqüència, és una zona on es pot aprofitar el vent per a l’obtenció d’energia, cosa impossible en altres indrets.

Les Terres de l’Ebre, per una altra banda, no són un territori on ploguin les inversions. En aquesta situació, sembla elemental que a qualsevol que vulgui invertir li obrin les portes de manera absoluta.

Però resulta que hi ha oferta de construcció de diverses plantes o centrals eòliques a la Terra Alta i els alcaldes i altres diuen que no. El mateix camí van seguint sembla els de Ribera. Perdonin. Ja m’adono que aquestes comarques tenen un desenvolupament tan fort, és tan enorme l’arribada de nous ciutadans que es volen afincar en aquells pobles, tan grans les noves implantacions industrials, tan enorme l’allau de turistes, que es poden permetre el luxe de triar les inversions i menyspreuar-ne moltes. No sé, potser saben, i jo desconec, que es vindran a instal·lar les indústries de Silicon Valley o fixarà la seu el London School of Economics?

Pensen que si hi ha molins de vent no vindrà el turisme. O que el vi serà més dolent? Tinc la impressió, senyors alcaldes, que vostès s’han de reciclar. Val la pena passejar-se per Europa i veuran molts molins per quasi tot arreu. Llocs immensament més poblats que la Terra Alta i que el Baix Ebre, i amb paisatges envejables en alguns ocasions. Diuen que els aerogeneradors provoquen alteracions visuals al paisatge. És opinable, però a la majoria de llocs em semblen unes alteracions ben assumibles. Evidentment, no se’n han de instal·lar al Parc Natural dels Ports, però a la major part de les nostres serralades no hi fan cap nosa. Em poso en la ciutat de Tortosa: Algú creu que la serra del Boix, la serra del Coll de l’Alba, és de paisatges meravellosos? Espero que els ajuntaments de Tortosa i del Perelló no seran tan cecs de negar permisos al nou parc eòlic proposat. I tant de bo que n’hi haguessin alguns més projectats.

Una altra cosa és que els ajuntaments siguin prou hàbils per a fer que hi hagi beneficis per als municipis, que les empreses que posin els molins de vent paguin el que correspon.

Em fa sempre molta gràcia que es demanen sistemàticament energies netes, es blasma contra la contaminació, etc. i quan es vol instal·lar una central d’energia neta tot son protestes. 

Per a acabar. Voldria dir al lector que odio el vent. M’agrada molt més la pluja malgrat les seves incomoditats i em sap greu que la major part de les nostres comarques siguin terra de vent. Però és així, i no ho podem canviar. Es tracta, per tant, de treure’n profit. Per a aquesta terra i per al conjunt de la societat.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies