HomeEntrevistesSònia Rupérez, regidora de Fires “La fira és un element viu i...

Sònia Rupérez, regidora de Fires “La fira és un element viu i ara toca nova tecnologia, però també sostenibilitat i conscienciació”

Esta edició d’Expoebre està marcada per la tendència cap als temes de l’Agenda 2030.
La principal novetat enguany és esta. Serà com una edició especial en favor de la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. També gràcies a això hem pogut aconseguir una subvenció de la Diputació de Tarragona. La fira podem dir que és com sempre, manté els espais de les últimes edicions, però amb l’Agenda 2030 com a fil conductor de tots ells. Estem en un món en què cada vegada tenim més reptes econòmics, socials i mediambientals i cada vegada n’hem de ser més conscients. La fira tindrà en este sentit també un esperit de conscienciació.

PREGUNTA: Quina llargada té este nou fil conductor?

RESPOSTA: D’una banda, les noves tecnologies i la intel·ligència artificial. Sembla que ja no podem prescindir-ne, tot i que ha de ser compatible amb la sostenibilitat. Han de conviure. Dins l’espai d’Ebretech, es produirà un salt important. Es podrà veure com uns drons amfibis analitzen la qualitat de l’aigua, i això és aplicable a qualsevol massa d’aigua. També tindrem demostracions de generació d’energia hidroelèctrica de forma innovadora, a partir d’un projecte actual d’Aigües Tortosa. És un exemple de com es pot abraçar la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat.

P: La vessant més lúdica es manté com en les últimes edicions d’Expoebre, al voltant del Taste & Fashion?

R: La part lúdica no hi pot faltar i este serà el tercer any amb una disposició al voltant del Taste & Fashion. Les atraccions des de sempre han estat un signe d’identitat de la fira i fan les delícies dels petits i dels no tan petits, però ara tenim els diferents espais gastronòmics, els food trucks i les actuacions musicals. Hi haurà música ambient amb DJs des de mitja tarda i cap al tard hi ha previstos concerts, la majoria dels quals són de grups del territori, de proximitat.

P: Hi haurà un dia més de fira, però els horaris se mantenen.

R: La fira obre a les 10 del matí i tanca a les 21 h, però a partir d’aleshores continua oberta la part de l’oci fins que s’acaben els concerts. L’entrada continua sent gratuïta. L’altra novetat quant a contingut és que enguany el dia 2 de maig es farà el Fòrum Econòmic en el marc de la fira. La fira dura un dia més perquè l’1 de maig cau en dimecres. Els dos dies laborables es farà el Fòrum Econòmic i s’obriran les portes a les escoles. El Fòrum abans es feia en una altra data, al marge de la fira, però segons com funcione enguany no descartem integrar-lo definitivament. Ja en farem la valoració pertinent.

P: Per què han incorporat la ciberseguretat?

R: Quan vam avançar que la fira estaria dedicada a l’Agenda 2030, es van posar en contacte amb nosaltres molts agents i possibles expositors, entre els quals l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), que tindrà un espai dins del pavelló de 80 metres quadrats amb una gran quantitat de tallers adreçats a empreses i centres educatius. Es tracta d’assessorar sobre els riscos de la ciberseguretat; què es pot fer per reduir-los i què estem fent malament per a alimentar-los. A més a més, hi ha una part del Fòrum Econòmic que estarà dedicada també a la ciberseguretat i l’empremta digital.

P: Este petit gir que fa la fira és estratègic? Continuarà? Estava pensat des de feia temps?

R: Des del primer moment que vam parlar de la fira com a nou govern ho teníem clar, que la cosa havia d’anar cap aquí. També els responsables de la Fira hi van confiar des del primer moment i creuen en el potencial d’esta via. És un certamen que sobretot divulga i que amb activitats una mica extraordinàries, complix millor esta funció.

P: I creu que és una línia que pot fer que Expoebre siga cada vegada una fira més especialitzada?

R: No té per què. Els temps ens marquen la direcció. Si recordem la fira quan es feia al parc, els sectors ramader i agrari i la gran maquinària eren els protagonistes, i això ha anat disminuint i ha estat en part substituït per espais com l’Ebreambient o l’Ebretech. No sé què passarà d’aquí a tres o quatre anys, si haurem de fer una fira d’intel·ligència artificial o haurem de tornar al sector primari, però el que està clar és que és un element viu que s’adapta als temps, i ara toca nova tecnologia i conscienciació sobre la petjada que estem dixant al planeta.

P: Ha augmentat el nombre d’expositors?

R: Més o menys tenim els mateixos, entre fora i dins del pavelló, recordant que a fora hi continuarà sent un sector automobilístic que és importantíssim per a la fira. També consolidem l’espai Celebrem!

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 72

Últimes notícies