HomeOpinióPolítiques en femeníTabús de la governança femenina

Tabús de la governança femenina

El futur que estem construint passa per la igualtat, perquè sense aquesta no hi ha llibertat individual ni col·lectiva; d’aquí que un dels principals imperatius democràtics de la Catalunya present i futura sigui el d’assumir la transformació feminista. Per accelerar l’assoliment d’aquest repte, el Govern de la Generalitat ha creat la Conselleria de Feminismes i Igualtat, la qual haurà de garantir la perspectiva de gènere en totes les polítiques.

Hi ha molta feina a fer i un dels àmbits on l’increment de les desigualtats de gènere segueix creixent, és el món laboral. Així ho hem constatat arran de la crisi post Covid-19, amb la multiplicació de les situacions de feminització de la pobresa. Un fet que requereix amb urgència actuacions que ajudin a reduir aquesta precarietat, evitant que moltes dones hagin d’abandonar el món laboral i que es vegin abocades a només poder viure desenvolupant feines molt precaritzades.

Cal enfortir els drets laborals de les treballadores per trencar el sostre de vidre i superar el terra de fang que moltes pateixen, revertint així les limitacions salarials i de promoció que els comporta el fet de ser dona. Però a més de les consideracions econòmiques, de reconeixement i d’ascens social, hi ha altres qüestions a tenir presents relacionades amb l’àmbit laboral femení de les quals se’n parla poc, la menstruació i la menopausa.

Mes de la meitat de la població mundial som dones, i en un període més llarg o més curt de la nostra vida tenim el cicle menstrual i després la menopausa, les dades indiquen que entre un 25% i un 60% de les dones pateixen dolors menstruals, i aquest tema encara avui tabú, genera moltes vegades, un mal que ens incapacita per poder fer la nostra activitat diària en condicions normals, i fem la nostra feina fent veure que “no passa res”, però són dolors que afecten físicament i psicològicament i dificulten la realització del treball.

Diferents moviments socials, i també algunes institucions, han començat a prendre consciència del que aquesta problemàtica comporta. És per això que s’han impulsat accions i iniciatives diverses per exigir el dret a què aquests mals es tinguin en compte i donin dret a permisos retribuïts per a totes aquelles dones que ho necessitin; oferint cobertura i erradicant així una discriminació laboral “invisible” a ulls de tothom.

I és per això en aquest debat de política general des d’ERC hem presentat una proposta de resolució per desplegar mesures que tinguin en compte el permís retribuït per la menstruació i la menopausa per a aquelles dones que ho necessitin, erradicant la discriminació laboral.

Avançar en la igualtat és també això, trencar tabús, i el fet que el Govern de la Generalitat hagi apostat per una Conselleria d’Igualtat i Feminismes és una passa endavant important en la governança republicana per actuar, des de la transversalitat, amb l’objectiu d’assolir una igualtat efectiva.

Maria Jesús Vina
Maria Jesús Vina
regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 15

Últimes notícies