HomeHistòriaTortosa inaugura les Jornades Historiogràfiques del Renaixement amb una conferència de Cristòfol...

Tortosa inaugura les Jornades Historiogràfiques del Renaixement amb una conferència de Cristòfol Despuig

Una exposició de fotografies sobre els Reials Col·legis, una conferència de l’historiador i filòleg Enric Querol sobre Cristòfol Despuig i la presentació del facsímil de ‘Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa‘ van obrir ahir les jornades historiogràfiques del Renaixement. Unes jornades que l’Ajuntament de Tortosa ha recuperat enguany amb l’objectiu d’enfortir el contingut històric i el rigor de l’esdeveniment de la festa de recreació històrica.

Recuperem la part més històrica de la Festa del Renaixement amb conferències, exposicions i la presentació de llibres amb unes jornades centrades en Cristòfol Despuig, amb motiu del 450 aniversari de la seua mort. Fem valdre també la història de la nostra ciutat“, ha manifestat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

Pel que fa a l’exposició, amb el títol ‘Fixa’t. Els secrets dels Reials Col·legis‘, ha estat organitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i recull un total de 39 fotografies d’Adan Príncep amb detalls de l’edifici emblemàtic dels Reials Col·legis. “Es mostren detalls de l’edifici que la monumentalitat del conjunt fa que no ens hi fixem“, ha explicat el director de l’Arxiu, Albert Curto.

Per la seua banda, l’historiador Enric Querol va fer un repàs de la vida i obra de Cristòfol Despuig, autor dels ‘Col·loquis‘, l’obra referent de la prosa renaixentista catalana, en què Despuig va relatar la realitat política, social i cultural de l’època i va utilitzar un gènere clàssic recuperat pels humanistes: el diàleg, per tal de reflexionar de manera crítica sobre temes d’actualitat. “El personatge de Despuig centra les jornades historiogràfiques, també el cartell de la Festa i més d’una desena dels vuitanta-set espectacles i activitats que hem programat. Encetem el segon quart de segle de la Festa del Renaixement i aquestes jornades són una oportunitat de treballar la recerca històrica“, ha dit el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau.

Les jornades historiogràfiques seguiran demà divendres amb la presentació del llibre de Joan Todó, ‘Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa‘, una versió fidel a l’original, però accessible, és a dir, una versió que pretén superar la barrera de la llengua antiga per fer arribar el missatge de Despuig a tot el públic. I, finalment, les jornades es tancaran amb la conferència de l’historiador Jacobo Vidal dedicada als 150 anys d’esplendor arquitectònica a la ciutat (1490-1640).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 96

Últimes notícies