El debat per la descatalogació patrimonial del monument franquista de Tortosa haurà d’esperar. Cal resoldre un defecte de forma, contingut i tràmit de la moció de la Comissió per la Retirada dels Símbols franquistes a la ciutat però es podria debatre al ple del mes de gener. La moció es va presentar sense signatures ni cap grup s’hi ha adherit per dur-la al ple d’aquest dilluns. L’equip de govern de Junts per Tortosa va advertir als proposants que l’Ajuntament no té comissió de patrimoni pròpia per descatalogar-lo i que cal que la petició es faci al Departament de Cultura. Aquesta setmana es reuniran per resoldre els defectes de forma però d’entrada tindrà el suport de l’equip de govern.
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa va registrar una moció el passat 22 de novembre on es demanava descatalogar el monument franquista del riu. El POUM de Tortosa (text refós del 2007) inclou el monòlit al Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i aquest, al seu torn, incorpora l’anomenat Monument Batalla de l’Ebre (referència 0154), amb la protecció específica de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC).
La moció, després que la majoria del plenari es mostrés a favor per iniciar els tràmits i retirar-lo, pretén agilitzar el procés, descatalogant el monument franquista del Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i el municipi de Tortosa 2007. En rebre-la, l’equip de govern va informar els proposants que l’Ajuntament no té una comissió patrimonial municipal per fer-ho i que la resolució havia d’incloure que la petició es fes al Departament de Cultura.
A més a més, com no es va presentar amb l’empara de signatures de ciutadans, només podia arribar al plenari d’aquest dilluns a la tarda si algun grup municipal s’hi adheria, fet que tampoc ha passat. Tot i això, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha convocat la Comissió contra la simbologia franquista aquesta mateixa setmana per resoldre els defectes de forma de la moció i que pugui debatre’s al ple ordinari del mes de gener. “Cap grup ha demanat entrar-la i els he citat –a la comissió- per parlar del procediment. No és una qüestió de falta de voluntat però tampoc ningú ha mostrat interès per entrar-la ni s’ha respost a allò que havíem demanat”, ha explicat l’alcaldessa.
L’equip de govern li donarà suport si es corregeix. “Si s’entra amb el redactat que pertoca no hi veiem problema perquè aquest POUM no és el nostre POUM. No va comptar amb el vot favorable del grup municipal que represento jo avui. En canvi, sí que va tenir el vot favorable de la resta dels grups que estan avui a l’Ajuntament, excepte els dos que no existien en aquell moment”, ha recordat Roigé.
Que el monument franquista sigui bé cultural d’interès nacional ha estat un impediment per retirar-lo aplicant la llei de memòria històrica i el cas ha arribat fins i tot als jutjats. La nova normativa que redacta el Parlament preveu treure’l del riu i la consellera de Justícia, Ester Capella, ja ha avançat que contemplarà tots els mitjans que siguin necessaris perquè no hi hagi excuses per mantenir-lo.