HomeUrbanismeUna intervenció artística de gran format millora el barri de Sant Jaume...

Una intervenció artística de gran format millora el barri de Sant Jaume amb imatges que recorren la història de Tortosa

L’art, com a element transformador de l’espai públic. Esta és la premissa amb la qual l’Ajuntament de Tortosa ha dut a terme una nova intervenció de creació de murals de gran format, en este cas al barri de Sant Jaume. Els treballs han anat a càrrec de l’artista Roc Blackblock, especialista en la confecció de pintures murals en diverses ciutats del país. A Tortosa, l’artista ja ha signat diverses intervencions en els últims anys, com les fetes al carrer Replà, evocant la figura del mestre Felip Pedrell; la de la plaça de Sant Joan, amb una imatge de fa un segle d’un repartiment de panoli; una actuació a Ferreries sobre la fauna i flora del riu, i la més recent, la feta l’any passat a l’exterior del refugi antiaeri número 4, sobre el patiment i la destrucció provocats pels bombardejos de la Guerra Civil.

L’actuació ara finalitzada al barri de Sant Jaume ha actuat en sis parets mitgeres que fins ara quedaven a la vista amb un revestiment de material aïllant de color groc. “Volíem donar una altra imatge a este punt, substituint aquella imatge de color groc per un aspecte que s’adigués més a l’entorn patrimonial en el qual estan ubicats estos immobles“, ha destacat l’alcaldessa, Meritxell Roigé, durant la presentació. I és que l’espai on s’ha dut a terme l’acció està situat a tocar del passeig de Ronda i és visible tant des del castell de la Suda com des del Museu. “Amb esta actuació aconseguim una millora per a la ciutat. Ja coneixíem la qualitat del treball de l’artista, que hem pogut veure en la resta d’intervencions que li hem encarregat en el passat. Però, aquí, el resultat és excel·lent“, apunta l’alcaldessa.

Amb esta actuació posem en valor l’espai, aportant valors i continguts a través de l’art. Això suposa una millora per a la comunitat, posant de relleu la memòria i el patrimoni“, ha afegit l’artista Roc Blackblock. En este sentit, ha apuntat que l’actuació al barri de Sant Jaume, amb una intervenció en un espai de més de 115 metres lineals, és una de les més grans que ha desenvolupat durant els seus més de vint anys de trajectòria: “una proposta molt valenta i molt decidida, per part de l’Ajuntament: abans, des del passeig tenies una imatge cuidada quan miraves al passeig de Ronda i al castell però, quan giraves el cap 90 graus, el que s’observava era el groc del poliuretà“, ha dit.

L’actuació ha tingut molt en compte la gamma cromàtica de les pintures, en consonància amb l’entorn patrimonial: “utilitzem els colors de la pedra, del verd de la vegetació que caracteritza la zona… A més, estic acostumat a treballar amb base a fotografies, però en esta ocasió el material correspon a imatges antigues, a làpides, a gravats, a tapissos… i això també era un repte“, assenyala Blackblock.

Els murals repassen la petjada de les diferents civilitzacions que han passat per Tortosa al llarg dels més de 2.000 anys d’història: el primer se centra en l’antiguitat i mostra la imatge de l’estela funerària d’època romana (s. II), que es conserva al Museu de Tortosa. Al segon, el protagonisme és per a l’època andalusina, amb la imatge d’un rei musulmà que figura a la sala dels ambaixadors de l’Alhambra, i sobre el qual es va basar el vestuari del gegant Nabil. El tercer mur correspon a l’època cristiana, amb l’escut de Tortosa que apareix a l’edició prínceps del Llibre de les Costums (1539) i també altres elements de l’època, com la Cucafera amb un traç d’estil medieval. El quart espai està dedicat al Renaixement, amb la reproducció d’un tapís de Tortosa que va ser propietat de la família Oliver de Boteller i que actualment es conserva al Museu Metropolità de Nova York. El quint mur està situat a tocar de la plaça Sant Jaume i mostra una taula parada amb productes de les tres cultures majoritàries que han poblat Tortosa, la jueva, la musulmana i la cristiana, per a recordar l’època històrica en la qual van conviure a la ciutat.

Galeria d’imatges:

Fotos: Cedides

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 40

Últimes notícies