HomeSocietatUnió de Pagesos critica que l'emergència cinegètica per senglars "és insuficient" i...

Unió de Pagesos critica que l’emergència cinegètica per senglars “és insuficient” i reclama ampliar-la a més comarques

Unió de Pagesos reclama a Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ampliï la declaració d’emergència cinegètica que va anunciar ahir a les zones de les Gavarres i Rocacorba, a altres comarques de Catalunya, ja que la sobrepoblació és molt alta a diverses àrees, com ha anat denunciant el sindicat des de fa anys. També demana al Departament que, a més de posar en marxa la mesura, faci un seguiment exhaustiu perquè sigui efectiva, i que es puguin utilitzar tots els mètodes legals per acabar amb els danys de fauna cinegètica. Per a Unió de Pagesos, cal reduir la sobrepoblació de senglars per sota dels 8 exemplars per quilòmetre quadrat, llindar de la declaració de l’emergència cinegètica.

El sindicat, que ha reclamat reiteradament aquesta mesura, valora de manera positiva que el Departament hagi decidit dur-la a terme en aquestes àrees, tot i que considera que, pel que fa als senglars, s’hauria d’estendre a molts més municipis de les comarques de Girona i a altres de Catalunya que estiguin en la mateixa situació. De la mateixa manera, demana que es porti a terme la declaració a les comarques de Lleida pel que fa als danys que pateix la pagesia per la sobrepoblació de conills. En ambdós casos se sobrepassen àmpliament els llindars fixats per declarar-les i hi ha danys reiterats a l’agricultura des de fa anys.

El sindicat, que va impulsar la figura de la declaració de l’emergència cinegètica al 2014, també reclama que el Grup Especial de captura d’animals, creat per reduir la sobrepoblació, actuï de manera efectiva per poder acabar amb els greus danys als cultius.

Unió de Pagesos ha exigit reiteradament a l’Administració que destini els recursos econòmics i humans necessaris per combatre els greus danys que ocasionen les plagues de senglars i conills, però també les d’altres espècies com els cabirols, a l’agricultura, i també pel risc sanitari que representa la transmissió de la Pesta Porcina Africana (PPA) i altres malalties. Entre les demandes, també cal que les autoritzacions excepcionals que demani un pagès o pagesa afectats s’autoritzin i es resolguin amb la màxima celeritat.

D’altra banda, Unió de Pagesos va organitzar ahir una xerrada, juntament amb membres dels Agents Rurals i caçadors, per informar sobre les actuacions que cal fer pels danys dels cérvols a Gombrèn (Ripollès), ja que la població d’aquests animals ha augmentat molt els últims anys a la comarca i suposa un greu problema per les pastures. Cal tenir en compte que s’han arribat a comptar fins a 180 exemplars en una sola pastura. A més, la presència de cérvols en altres comarques veïnes com el Berguedà també comença a ser un problema important.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 63 = 69

Últimes notícies