HomeAgriculturaUnió de Pagesos reclama 30 MEUR per als professionals de conreus herbacis...

Unió de Pagesos reclama 30 MEUR per als professionals de conreus herbacis per les afectacions climàtiques del 2022

Unió de Pagesos reclama a les administracions 30 milions d’euros d’ajudes per als professionals del sector d’herbacis de Catalunya per pal·liar els Importants danys provocats per afectacions climàtiques durant el 2022, en concret per la sequera, les gelades de l’abril i els cops de calor del maig. L’organització agrària va quantificar l’agost passat en uns 180 milions d’euros les pèrdues en la collita del cereal d’hivern. Unió de Pagesos ja va traslladar al desembre al Departament d’Acció Rural, Alimentació i Agenda Rural la proposta per habilitar ajuts per als productors d’herbacis, de la mateixa manera que han rebut els sectors de la fruita dolça i l’ametlla.

Unió de Pagesos estima que la mitjana d’ingressos bruts d’una explotació cerealista els darrers tres anys (2019-2021) és entre 600 i 750 euros/ha en funció de la zona, i la d’una explotació farratgera a la Catalunya Central, de 640 euros/ha. Si és té en compte que l’ajut no pot cobrir més del 80% de les pèrdues -per normativa europea-, descomptant-hi la indemnització de l’assegurança agrària i dels ingressos procedents de la meitat de la collita tinguda, i que el 44% de la superfície a Catalunya està en mans d’explotacions prioritàries, “els 30 milions d’euros donarien resposta a 110.000 hectàrees de cereals, oleaginoses i lleguminoses i a 13.000 hectàrees de farratge en mans de professionals agraris“, segons UP.

En aquest sentit i tenint en compte que l’assegurança agrària ha cobert menys del 10% del valor de les pèrdues reals, Unió de Pagesos considera que “les mesures habilitades fins ara han estat necessàries (préstecs bonificats, diversos ajuts del marc temporal habilitat per la guerra a Ucraïna) però són insuficients per fer front a la situació actual de la pagesia professional del sector“.

L’organització agrària remarca que la pagesia de conreus de secà, en àmplies zones de Catalunya, ha tingut pèrdues entre el 50% i el 60% de la collita, fet que “no ha permès que l’increment de preu compensi els forts augments dels costos de producció“. A més, “a l’inici de la campanya, els productors han hagut de fer front als elevats costos que té la sembra enguany, en la què la llavor de sembra, els fertilitzants, els fitosanitaris i l’energia han continuat a l’alça“, exposa Unió de Pagesos. “Els professionals agraris d’herbacis de secà de totes les comarques, excepte les de Girona, han perdut la meitat de la collita de cereal i, a la Catalunya Central, també la meitat de la producció de farratge que fan per alimentar el bestiar de les seves granges“, assenyala l’entitat agrària.

Pel que fa a l’assegurança agrària, UP explica que, “si de mitjana els productors han perdut 2.000 kg/ha, de 680 euros/ha de pèrdues l’assegurança només els ha indemnitzat en 43,2 euros/ha, a causa de que el preu real de mercat ha sigut pràcticament el doble dels 0,18 euros/kg d’indemnització que preveu l’assegurança i d’uns rendiments assegurables molt per sota dels que tenen els professionals agraris del sector“.

Unió de Pagesos considera “urgent” que la pagesia professional del sector disposi d’un ajut directe per compensar les pèrdues no cobertes per l’assegurança i que ha hagut d’assumir. L’objectiu de la mesura és “assegurar la viabilitat de les explotacions d’herbacis a Catalunya“, alhora que UP reivindica millores en l’assegurança agrària “perquè permeti cobertures per les pèrdues reals per danys climàtics, sobretot en l’entorn de crisi climàtica existent“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 25

Últimes notícies