HomeOpinió4 de febrer, Dia Mundial del Càncer

4 de febrer, Dia Mundial del Càncer

Vull creure que per moltes raons comercials, ara quasi tots els dies de l’any són el dia mundial d’alguna cosa…
Però la propera setmana, concretament dimarts, ens el descriuen com el “Dia Mundial del Càncer”. Des de la Lliga contra el Càncer, ens agradaria, i molt, que tan sols fos únicament aquest dia. Compartireu amb nosaltres que, malauradament encara, tots  els dies de l’any són el dia del càncer, un dia per pensar i recordar alguna persona amb càncer.

 I aquesta és la tasca de totes i tots els voluntaris i de totes les delegacions de la Lliga arreu del territori, treballar perquè arribi un dia molt proper, el més proper possible, que només sigui el dia quatre de febrer.
Contradient el que diu un polític local, la gent de la Lliga i jo mateix inclòs, considerem aquest treball com una qüestió nostra, una qüestió molt particular, a la qual esteu convidades  totes i tots,  i que la gent de les nostres terres ha sabut sempre, donar-li la importància que realment tenim i ens mereixem. Tant de bo, aquest polític local, algun cop posés l’espatlla ajudant desinteressadament els altres i no, com ho fa sempre, per interès particular per sortir als mitjans.
La majoria de les delegacions de la Lliga de les quatre comarques de l’Ebre, estan o estaran molt prop de complir els vint anys de treball i, durant aquest llarg temps hem treballat molt dur, pensant a ajudar a totes i tots els malalts oncològics de les nostres terres sense cap rèdit particular. 

Tots plegats, vam defensar el posicionament de la nostra entitat en la creació del registre del càncer de la  província, vam començar fa vint-i-tres anys el cribratge del càncer de mama, vam demanar insistentment i públicament la creació d’una unitat de radioteràpia per a les Terres de l’Ebre, octubre del 2003, inaugurada el sis de setembre del 2008 a 
l’Hospital de Jesús. A més, per aquelles dades, demanàvem que es comencés el cribratge del càncer de còlon, posat en funcionament a la comarca del Baix Ebre l’any 2012; tanmateix ens vam posicionar al costat de la consellera Marina Geli, el dia de la presentació, al teatre Felip Pedrell, dels plànols del nou hospital de Tortosa.  

Repeteixo, ho hem fet una qüestió molt particular, però ens hem donat a tothom pensant tan sols en el territori i la seva gent:: registre de càncer, cribratges de mama i còlon, unitat de radioteràpia, reclamar un nou hospital, però falten moltíssimes més coses que també hem fet en estos darrers anys: creació de cinc Grups d’Ajuda Mútua (GAM), creació de grups de ioga, pilates, exercici físic a les piscines, xerrades arreu del territori ebrenc…, i tantes i tantes coses més. 
I també una cosa molt important, quan el 17 de maig del 2017, en roda de premsa es comunicava a la ciutadania que la Fundación Amancio Ortega donava un nou accelerador per substituir el de Jesús, la Lliga deia públicament, i ho dic textualment; “… la notícia més humana que hi ha avui a les Terres de l’Ebre és que un nou aparell de radioteràpia tindrem a l’hospital de Jesús…”.  Des d’aquell dia  sempre, sí, sempre, ens hem posicionat que l’aparell de radioteràpia havia d’anar a Jesús, i mai hem entrat en les discussions polítiques que han sorgit a l’entorn d’aquest fet. Però també hem denunciat públicament que no es pot estar quasi tres anys tenint un nou accelerador per instal·lar i, mentre els polítics discuteixen on el situaran, s’estan enviant alguns malalts de l’Ebre (40 %)  a Reus a fer-se la radioteràpia. Això tan sols pot passar a les nostres terres. 

Aquesta setmana ens hem sumat al “Projecte EMMA”, per la recerca del càncer de mama a les Terres de l’Ebre i que està liderat per l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

La Lliga ha treballat i treballa per ajudar totes i tots els malalts de càncer, ho ha fet des del silenci i des del treball més acurat possible. Continuarem lluitant perquè  el dia Mundial del Càncer, tant de bo, tant sols sigui un dia en el calendari, un dia en el nostre particular record…. 

Francesc Vallespi Cerveto
Francesc Vallespi Cerveto
delegat a Tortosa de la Lliga contra el Càncer. Representant de la Lliga a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 5 = 15

Últimes notícies