El pròxim 28 de maig, la Ràpita decidirà si vol optar per la continuïtat del govern republicà o si vol un canvi. Després que els darrers comicis municipals atorguessen una majoria absoluta aclaparadora a l’equip d’Esquerra Republicana, que va passar dels sis regidors i 1.880 vots aconseguits el 2015 als 10 regidors i 3.279 vots, el 2019, ara la candidatura liderada, de nou, per Josep Caparrós, buscarà revalidar la confiança de la ciutadania i obtenir el seu tercer mandat.
Ho farà, enfrontant-se a fins a sis candidatures, cinc d’elles amb caps de llista nous. Així, l’oposició ha buscat cares, i fins i tot formacions noves, per tal d’intentar traure als republicans del Govern.
Vuit anys d’experiència impulsant la Ràpita
La candidatura republicana torna a apostar per l’actual alcalde del municipi, Josep Caparrós, i fa bandera dels vuit anys que han estat governant. Amb l’aspiració a este tercer mandat, la candidatura determina que és l’hora de transformar i seguir impulsant la Ràpita. ERC realça la faena feta durant els dos mandats consecutius per a revertir mancances històriques, com la transformació del Maset en un espai per a jóvens, la creació d’equipaments culturals com l’Auditori Sixto Mir, però també un espai per a entitats, o equipaments esportius com la pista annexa al pavelló municipal, la pista coberta, un nou camp de gespa de futbol a l’estadi de la Devesa, la millora del pavelló de patinatge i la reforma integral de la piscina municipal, que encara la recta final de les obres.
Des d’ERC assenyalen que la seua continuïtat al Govern impulsarà el desenvolupament de projectes estratègics com el Centre d’Economia Blava, acabat d’inaugurar, la base nàutica que la Generalitat està construint al port de la Ràpita -una inversió de més de 900.000 €-, els dos projectes provinents dels fons Next Generation com Ròtula Delta i l’arribada de la Via Verda, que transformaran l’accés nord-est del municipi, i també el desenvolupament dels polígons industrials, on buscaran dotar-se de sòl industrial i en què posen per bandera el retorn de l’empresa rapitenca Congelats Marcos.
L’oposició es presenta com l’alternativa a ERC
A l’altra cara de la moneda hi ha la resta de formacions polítiques que es presenten com l’alternativa al Govern actual. Com a segona força, actualment, hi ha JxCAT-La Ràpita (Junts), que va aconseguir tres regidors, tot i que el cap de llista -Josep Maria Miralles- va renunciar a prendre’n possessió com a regidor per no haver assolit les “expectatives esperades”. Això va fer que hi entrés Helena Queral, com a regidora i portaveu del grup municipal.
Quatre anys més tard, la formació ha apostat per ella com a alcaldable. Queral i la seua llista “jove i renovada” vol fer créixer la Ràpita i treballar perquè la ciutadania es “reenamore” del municipi, revalorant el sector turístic i el petit comerç, ressituant el poble al mapa, buscant noves inversions econòmiques, ampliant l’habitatge social, dinamitzant el jovent i els infants, i impulsant actuacions en matèria d’igualtat, com l’arribada d’un SIAD.
D’altra banda, Més Ràpita (mR) -fundat fa 10 anys- tornarà a optar per Pedro Hernández, que es presenta per sisè cop a l’alcaldia, i confia de nou en l’ADN municipalista del partit per a continuar treballant “del poble per al poble”. Hernández espera millorar els dos regidors aconseguits en els mandats de 2015 i 2019, amb una llista renovada -catorze candidats nous- i jove, tot i que també és possible que tinga la clau en la formació d’un govern o un altre. Posant en relleu que no van sota cap paraigua polític, des d’mR volen millorar el poble socialment, culturalment i econòmicament, sortint al carrer i parlant amb la ciutadania.
L’última força present actualment al consistori rapitenc és el PSC, que es presentarà amb Progrés per La Ràpita, una coalició encapçalada per Javier Reverté, Xapo, i, en segon lloc, per l’actual regidor socialista Marc Brunet. D’esta manera cau Rosa Anglès, després de 15 anys en política municipal, que va obtenir dos regidors per al PSC en els anteriors comicis. La nova coalició es presenta com “l’alternativa i l’única garantia de canvi”, i buscarà nous espais industrials, atraure activitat econòmica, impulsar el turisme sostenible i un nou model energètic sostenible amb emissions zero.
Tot i que Movem la Ràpita ja va presentar-se a les darreres eleccions municipals, ara ho fa amb la nova proposta, Futur La Ràpita, encapçalada per Ivan Subirats -que va ser el número dos d’mR, el 2015-, i, com a número dos, Maria Jesús Garcia -l’alcaldable de Movem la Ràpita, el 2019-, amb l’objectiu de fer “una política diferent i més propera”, apostant per energies renovables, lluitant per ser la capital gastronòmica de les Terres de l’Ebre, impulsant el turisme i recuperant tradicions perdudes.
La Ràpita XXI és la nova candidatura que es presentarà a les eleccions, formada per diversos exintegrants de Més Ràpita. La seua alcaldable, Francina Molina, ha estat dos anys regidora no adscrita a l’Ajuntament, després que abandonés el partit d’Hernández. Ara, La Ràpita XXI naix per a donar resposta a les necessitats de la gent, per a evitar la fugida de talent, captar noves empreses, apostar per un institut nou, reformar el pavelló i recuperar el Garbeach.
Finalment, i per primer cop, Vox es presentarà a la Ràpita, amb la local Maria Belenguer com a alcaldable.