HomeSense categoriaEl Consell de la Ribera d’Ebre demana “veu i vot” perquè els...

El Consell de la Ribera d’Ebre demana “veu i vot” perquè els ajuntaments decidisquen si volen parcs eòlics

EDICIÓ PAPER // La Ribera d’Ebre està en alerta davant una proliferació imminent de noves instal·lacions eòliques i fotovoltaiques arreu de la comarca. Tot i que pocs són els alcaldes que es giren d’esquena a acollir noves centrals, sí que hi ha una pràctica unanimitat a demanar “veu i vot” per als ajuntaments i que puguen decidir si volen acollir o no estes instal·lacions. Este dimarts el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar una moció per a demanar a la Generalitat la modificació de la normativa actual perquè siguen, doncs, les administracions municipals les que tinguen l’última paraula.

En la mateixa moció es rebutja també la massificació d’estes centrals energètiques, que han portat la Terra Alta a ser la comarca amb més parcs eòlics del país -en té noui al Baix Ebre a ser la comarca amb més aerogeneradors, amb un total de 159 en funcionament. Tot i que a la Ribera d’Ebre només hi ha actualment dos parcs eòlics, el nou Decret llei 16/2019, d’emergència climàtica, ha fet que es presenten fins a catorze projectes eòlics a la comarca. Una comarca que ja compta amb dos centrals hidroelèctriques, dos centrals nuclears i el parc solar més gran del país només en la seua vessant nord.

A Tivissa, només, es concentren fins a dotze projectes d’energia eòlica, amb 116 aerogeneradors. La Ribera d’Ebre sola passaria a produir 625 megawatts de potència, però també es veurà perjudicada pels projectes que recauen a la Terra Alta. Un exemple que detalla el text de la moció és l’impacte sobre el conjunt arquitectònic de Miravet, que tindrien les centrals de les Murtes i Empedrats a la població veïna Pinell de Brai.

D’altra banda, diversos promotors d’energia fotovoltaica han contactat ja amb diversos propietaris de la comarca, fins i tot en terrenys afectats per l’incendi de l’any passat, per a poder instal·lar plaques solars als seus terrenys. S’espera que en els propers mesos arriben ja les propostes en ferm a la ponència d’energies renovables.

La moció va ser aprovada amb els vots favorables d’Esquerra Republicana, Junts i l’Agrupació d’Electors, mentre que PSC i la FIC s’hi van abstenir. La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, assegura que “és un negoci amb afectació altíssima al paisatge i que no repercutix al territori”. Carim defensa que “si fossen projectes d’autoconsum i que suposés un benefici, en podrien parlar, però són inversions que dixen les engrunes i dixen un paisatge desolador”. Qui es va mostrar escèptic amb la posició del Consell va ser l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, que es va declarar “un ferm defensor de l’autonomia municipal”, i que, ja fa un any, demanava que es respectés per la instal·lació de l’abocador de residus industrials al seu municipi.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 11 = 19

Últimes notícies