HomeSense categoriaL'augment dels preus no compensarà a molts citricultors ebrencs la greu caiguda...

L’augment dels preus no compensarà a molts citricultors ebrencs la greu caiguda de la producció d’enguany

La producció de cítrics a l’Ebre caurà tant aquesta campanya que ni el lleuger increment dels preus, que s’ha començat a registrar, compensarà les pèrdues de molts agricultors. La baixada superarà el 50% però serà més greu a les zones interiors del Baix Ebre i el Montsià, que es van veure més afectades per les pluges de la primavera i les primeres onades de calor de l’estiu, causes que han agreujat la situació. L’any passat, amb una producció rècord, molt fruit es va malmetre per les llevantades de la tardor i es van quedar als camps perquè la competència africana va aclaparar els mercats europeus i va rebentar els preus. Els citricultors han arribat econòmicament tocats i ha costat pal·liar els efectes climatològics.

De les varietats més primerenques de clementina, que ja s’han collit, la producció ha estat un 70% més baixa que l’any passat. Com reconeixen des del sector, està sent una caiguda “molt exagerada” però generalitzada a l’estat espanyol i també en altres països productors. Això ha permès que els preus hagin tingut un lleuger increment. Les primeres varietats de mandarina es van pagar per sobre del 20 cèntims –que seria el preu més habitual- i l’augment s’ha mantingut actualment, amb preus per quilo de 30 a 35 cèntims.

Ara bé, aquest augment no compensarà a tothom. “Serà el gran handicap. Hi haurà molts productors que faran l’en paus o els anirà bé perquè tenen una producció normal i la baixada no és tan greu, però algunes parcel·les, sobretot les més grans i a l’interior del Baix Ebre i el Montsià on la baixada és tan greu, que les clementines haurien d’anar a 50 cèntims per a compensar i això és molt difícil”, ha assenyalat Carlos Roig, membre del Consell Local Agrari i de sectorials de sindicats agraris.

La producció de mandarina i taronja l’any passat va ser de rècord. Es calcula que gairebé de 250.000 tones. Enguany temen no arribar a les 120.000. Les pluges del maig passat i les primeres onades de calor van provocar espolsades de fruit als arbres però els citricultors també arribaven a la campanya econòmicament tocats perquè la competència africana va rebentar preus l’any passat. “Si estàs ferit de la butxaca, no fas tot allò que pots fer a la parcel·la perquè agafi densitat i una marxa bona. Si tens la butxaca buida, no pots fer els tractament i abonats i les coses que li farien falta a l’arbre per a recuperar el potencial productiu. El cítric és molt delicat en això”, ha explica Roig.

Les llevantades de la tardor del 2018 van deixar moltes infraestructures malmeses, molta inversió per fer i molts cítrics es va quedar als camps perquè els mercats europeus es van col·lapsar. “La gran entrada de cítric africà al principi de campanya l’any passat va rebentar els preus i durant la campanya – al gener, febrer, març i abril-, Egipte, Turquia i companyia van acaparar els mercats europeus de taronja. Si la primera part va ser dolenta, la segona va ser desastrosa”, ha recordat Carlos Roig.

Enguany les vendes estan anant millor. Tot i que segueix entrant cítrics d’altres països al mercat europeu, “no ha fet mal” a la comercialització de la fruita de les Terres de l’Ebre. Com hi ha poc cítric, fins i tot hi ha problemes “per copar els mercats”. “A dia d’avui les vendes van molt lleugeres”, ha detallat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 35

Últimes notícies