HomeOpinióPiscines al terrat com a alternativa a sortir de casa

Piscines al terrat com a alternativa a sortir de casa

L’estiu ens està cridant a la porta i no entén ni de pandèmies, ni d’estat d’alarma. Les bones hores ens fan pensar com ens podrem banyar tots els dies, evitant la presència massiva de persones a les platges que, previsiblement, no respectaran  les distàncies de seguretat. La forma més immediata que se’ns ocorre, perquè està al nostre abast i aparentment és de senzilla aplicació, és fer-nos la nostra pròpia piscina a casa. Pensar-ho és fàcil, però posar-ho a la pràctica genera més d’un dubte, tants com possibilitats hi han per considerar: des de l’elecció del lloc, la seva capacitat, les possibles repercussions estructurals, els costos econòmics, el seu manteniment, les llicències, les normatives, i un llarg etcètera. 

Contestar a tots aquests dubtes ja no és tan senzill, però és una informació imprescindible per poder aconseguir els nostres desitjos i, al mateix temps, conjugar l’oci i la seguretat de la nostra llar i personal. 

Qui pot ajudar-nos a obtenir la resposta a aquests dubtes raonables que ens planteja la nostra inquietud? Tot depèn de molts de factors. Tenim suficients coneixements o experiència? I encara i així estem segurs que  podrem fer-ho, sense cap perjudici? Segueixen apareixent més i més preguntes.

És, doncs, una qüestió bastant complexa, que requereix la intervenció de professionals qualificats que ens donin la resposta a totes les preguntes, resolguin tots els dubtes, i ens ajudin a adoptar la solució més idònia, no tan sols a les nostres necessitats, sinó que també a les possibilitats reals del lloc on finalment decidirem instal·lar-la, i les disponibilitats econòmiques que pensem destinar-hi. 

Tota piscina, per petita que sigui,  s’ha d’emplenar d’aigua i aquesta, en funció de la seva alçada, té un pes que repercuteix sobre la base que l’ha de suportar. Aquesta elemental qüestió és la primera que ens hem de plantejar. Cal pensar que un centímetre d’aigua d’alçada representa 10 quilos per metre quadrat, amb la qual cosa 30 centímetres de làmina d’aigua comporten un pes de 300 quilos per metre quadrat, un pes suficientment considerable per tenir-lo en compte, per determinar el lloc on l’haurem d’ubicar i les seves possibles repercussions. Si tenim la possibilitat d’instal·lar-la en un jardí possiblement no tindrà cap conseqüència negativa, però si ho hem de fer al terrat de casa, cal estudiar les repercussions sobre la coberta i sobre l’estructura.
Una piscina infantil de 20 o 25 cm. d’alçada d’aigua no necessitarà llicències administratives, però si es pretén instal·lar en un terrat comunitari cal la conformitat prèvia de la resta de veïns. 

Seguim en aquesta alternativa més senzilla, com s’ha de fer el manteniment de l’aigua?, cada quan s’ha de renovar? Per petita que sigui la seva capacitat, són molts de litres d’aigua i cal preveure’n la despesa al final dels dos o tres mesos que la utilitzarem. Si en la més elemental de les possibilitats de piscines cal tenir present un seguit de mesures de manteniment i seguretat, com més complexa sigui la piscina escollida les circumstàncies a considerar creixen exponencialment. 

Tornem de nou al principi: És factible disposar d’una piscina d’ús familiar a casa? la resposta és immediata i afirmativa. Ara bé, cal ponderar la necessitat, l’oportunitat, les possibilitats, les repercussions estructurals, els problemes que es poden derivar d’una ubicació errònia i les disponibilitats econòmiques que estem disposats a invertir. Són qüestions prou rellevants per requerir informació de professionals qualificats que ens assessoraran en tot allò que se’ls pregunti, però a més ens podran donar diferents alternatives que ens permetran elegir l’opció més adient a les nostres necessitats i conveniències.
Podem i podrem gaudir de l’estiu a casa, però fem-ho amb seguretat.

Fernando Torta Pons
Fernando Torta Pons
arquitecte tècnic del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies