HomeSetmanari l'EBRE 1.000Qui hi ha al darrere de les pàgines del 'Setmanari L’EBRE'?

Qui hi ha al darrere de les pàgines del ‘Setmanari L’EBRE’?

El Setmanari L’EBRE arriba al seu número 1.000, i el pròxim mes de novembre celebrarà 20 anys des del naixement de la capçalera, però qui hi ha darrere de les pàgines que setmana rere setmana expliquen l’actualitat informativa de les nostres terres als lectors?

Tot i que en els seus inicis la redacció La Veu de l’Ebre estava formada per més d’una vintena de persones que omplien setmanalment les pàgines de continguts informatius, actualment, al carrer Rosa Maria Moles acudim, cada dia, una desena de persones que desenvolupem tasques administratives, comercials, d’edició, digital o les funcions pròpiament de redactors, per a elaborar les quaranta pàgines habituals del Setmanari -o, en ocasions com esta, treballant a contrarellotge en les pàgines extra que conformen l’especial del número 1.000-.

A grans trets, la redacció combina experiència i joventut: l’experiència d’aquells que fa anys que desenvolupen el seu ofici, i la joventut d’aquells a qui donen oportunitats pera començar a inserir-se en el món laboral. D’esta manera, podem trobar des de l’integrant més jove de la redacció, amb 24 anys, fins al més gran, amb 64. I és que si una cosa té el Setmanari L’EBRE és que és com la ‘Masia’ dels periodistes de les Terres de l’Ebre, per on han passat desenes de treballadors del sector.

 

Però, actualment, qui hi ha?

 

Òscar Meseguer

Nascut a Alcanyís i actualment vivint a Tivenys, al capdavant i dirigint l’edició en paper del Setmanari L’EBRE trobem el periodista Òscar Meseguer. Després d’exercir de periodista durant onze anys a El Punt i El Punt Avui, en tots els seus formats, el seu contacte amb la capçalera va esdevenir-se per primer cop l’any 2012, quan va començar a ser-ne col·laborador. Posteriorment, el 2015 va començar a treballar de forma estable a L’EBRE, fins que al gener de 2016 en va ser designat director.

Setmana rere setmana és l’encarregat d’escollir els temes d’actualitat que cal tractar, de distribuir-los en les seues seccions, d’acordar amb els col·laboradors quins temes faran i de confeccionar l’esquema amb què acabarà sortint cada número del Setmanari. Tot i que tracta temàtiques de tots els àmbits i té vocació de periodista d’investigació, sobretot al voltant de temes històrics, Meseguer assumix les seccions de Terres de l’Ebre i de Tortosa, malgrat que, de vegades, també s’encarrega d’alguns del Baix Ebre i Montsià.

 

Cinta Puig

Natural de Tortosa, és l’ingredient sine qua non no podria sortir l’edició en paper de L’EBRE. És l’encarregada del departament d’edició de la capçalera. Per ella passen totes les pàgines del Setmanari: en modifica la maquetació, en confecciona els anuncis publicitaris, hi realitza el tractament de les imatges, gestiona l’arxiu fotogràfic, elabora la secció de l’Agenda i d’Opinió, i en preveu els anuncis publicitaris. Ha desenvolupat tota la seua trajectòria professional a la casa, ja que durant el seu primer any laboral va viure el número 1.000 de l’antic L’Ebre, l’any 1998, i, el naixement de l’actual Setmanari L’EBRE, que ara arriba al número 1.000.

 

Núria Caro

També tortosina, és la fotògrafa del Setmanari L’EBRE, des de fa sis anys. Va començar a il·lustrar les pàgines de la capçalera amb la Festa del Renaixement l’any 2015, i des de llavors no ha parat d’aportar-nos la seua creativitat sobre els actes que es realitzen a les nostres terres, per tal de conformar l’arxiu fotogràfic i galeries digitals de L’EBRE. Combina les tasques de fotògrafa amb la coordinació de la pàgina web del setmanarilebre.cat.

 

Enric Algueró

De Tortosa. És el més veterà de la redacció, exdirector de L’Ebre Informes en la dècada dels 80. Es pot considerar el periodista amb més coneixements de la premsa poliesportiva ebrenca. Corresponsal d’esports de diferents mitjans i extreballador de la Cadena SER, té 64 anys i seguix al peu del canó, i és un apassionat de la seua faena, del Barça i de l’NBA.

 

Andrea Capilla

Rapitenca i la més jove de la redacció. Vaig començar a formar part d’esta família l’any 2016, fent pràctiques als estius -un d’ells, també a Imagina Ràdio-, i col·laborant-hi durant l’any, mentre estudiava a la universitat. Tot i que vaig estar un breu període al Canal Terres de l’Ebre, la premsa escrita és el meu hàbitat. De manera estable, formo part d’esta redacció des del 2020, i m’encarrego de la secció de Cultura, de temes del Baix Ebre i Montsià -especialment de la Ràpita-, d’alguns del Viure a l’Ebre, i, ocasionalment, col·laboro al digital.

 

Col·laboradors

 

 

Leonor Bertomeu

De Deltebre. És l’encarregada de cobrir tot allò que passa als municipis del delta de l’Ebre, així com és l’experta en temes mediambientals i d’agricultura, tot i que també ha parlat amb víctimes de violència de gènere i ha tractat temes històrics, com el dels plànols del mercat de Tortosa. Durant molts anys ha estat la cap de redacció del Setmanari.

 

Andreu Prunera

El periodista flixanco és la cara i els ulls de les comarques interiors ebrenques. Des del 2013, s’encarrega de narrar tot allò que passa als municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, des del tancament de la línia del clor a Ercros i la descontaminació de l’embassament de Flix, fins a l’allargament de la vida de les nuclears i la consolidació de la DO Terra Alta.

 

Albert Mestre

El periodista tortosí és el responsable, des de l’any 2019, de la secció Fora Pista. A través de les seues entrevistes de la contraportada del Setmanari L’EBRE, hem conegut històries, personatges, llibres, projectes, estudis, reptes i noves mirades sobre la realitat, tant d’autòctons de les Terres de l’Ebre com de fora del territori.

 

Josep Bayerri

Nascut a Tortosa, Josep Bayerri és un dels periodistes veterans de la capçalera. Fundador de L’Ebre Informes i amb una llarga trajectòria periodística, publica, quinzenalment, articles, cròniques i reportatges, amb un enfocament històric sobre temes d’actualitat, i hi aporta, així, una perspectiva imprescindible per a entendre la nostra història recent.

 

Paula Pedrero

Natural de Cardedeu, Pedrero és des de l’any 2016 el perfil de periodista científica de la capçalera. A través de les seues col·laboracions, ens apropa temàtiques mediambientals -controvertides o no-, sobre el canvi climàtic i també temes sobre la salut.

 

Oriol Gracià

De Tortosa. Gracià ens apropa la vessant cultural a la nostra capçalera, cobrint part dels espectacles, esdeveniments i festivals que se celebren a les nostres terres. L’art en totes les seues facetes ens arriba de la mà de les seues cròniques i reportatges.

 

L’experiència: la clau dels departaments d’administració, comercial i publicitari

 

 

Rosa Garrido, Hilari Rodríguez i Marga Garrido són les cares que des de fa més de 30 anys, la primera, i prop de 20, els segons, treballen als departaments d’administració, comercial i publicitari de la capçalera. La clau d’estos departaments és la llarga trajectòria i experiència que tenen tots tres en el seu àmbit.

 

Rosa Garrido

De Tortosa, assumix les tasques d’administració i control econòmic de l’empresa: és la part financera del Setmanari L’EBRE. S’encarrega de la facturació de la publicitat, de pagar les nòmines dels treballadors -i col·laboradors- cada final de mes, i també és l’encarregada de portar els comptes bancaris i d’estar al dia de les obligacions tributàries i fiscals de l’empresa.

 

Marga Garrido

Darrere de les subscripcions, de les gestions bancàries, de la comptabilitat, de la facturació, del cobrament de factures i de tota la logística perquè cada divendres els 4.500 exemplars del Setmanari L’EBRE arriben als més de 2.200 subscriptors, i també als quioscos, hi ha la tortosina Marga Garrido. Així mateix, és l’encarregada d’organitzar la distribució dels exemplars en paper, a través de Correus i d’empreses de repartiment particulars, a tots els municipis de les Terres de l’Ebre.

Hilari Rodriguez

De l’Aldea. Per últim, però no menys important, trobem l’encarregat de l’àmbit comercial i publicitari de L’EBRE. Entre les seues tasques diàries hi ha la de contactar amb els clients, tant d’empreses públiques com privades, per a oferir la nostra capçalera, tant la seua edició en paper com també la digital, per tal d’anunciar-s’hi. Tenir diferents formats de mitjans ha obligat a diversificar del negoci, i, per tant, a treballar en la comercialització de productes molt variats. La seua experiència és fonamental per a sumar anuncis als nostres mitjans.

 

 

Núria Caro i Jesús Ferrando, les mans darrere del digital

 

Foto: Andrea Capilla

 

Des que el 2018, el Setmanari L’EBRE va apostar per l’àmbit digital i va crear la seua pròpia pàgina web, on traslladar els temes del paper i informar sobre la realitat més immediata de les comarques ebrenques, Núria Caro n’ha estat la coordinadora. Ara, compartix estes tasques amb el tortosí Jesús Ferrando, que va iniciar-se en el periodisme des de molt jove, redactant cròniques esportives a La Veu del Baix Ebre, després de treballar a L’EBRE, a Canal Terres de l’Ebre, i que ara ha tornat a formar part de la família del Setmanari.

 

Emma Guasch, la lingüista del Setmanari

 

 

Noemí Molinero i Joan Abril s’han ocupat des del núm. 800 fins al 998 dels treballs de correcció lingüística i d’adaptar-los al català occidental. A partir d’ara, esta faena recau en una altra lingüista incorporada a l’equip de L’EBRE fa unes setmanes: Emma Guasch.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 38 = 43

Últimes notícies