HomeInfraestructuresReportatge · La fi d’una dècada

Reportatge · La fi d’una dècada

El 8 de març de 2013 l’Estat va escenificar el tret de sortida de les obres de descontaminació de Flix.

El secretari d’Estat de Medi Ambient, Francisco Ramos, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, presenciaven, des de les instal·lacions d’Acuamed a la vora del riu, l’inici dels treballs enmig d’una intensa polèmica.

D’una banda, alguns alcaldes i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, alarmats per un possible episodi de contaminació al riu, demanaven la construcció prèvia de les infraestructures del pla de restitució, una xarxa de captacions i dipòsits d’aigua que havien d’assumir l’Agència Catalana de l’Aigua i Acuamed.

De l’altra, les obres començaven ja vuit anys després que es desvelés l’abast de la contaminació al pantà, fruit d’un segle de l’activitat de la indústria química amb abocaments al riu. A més, les obres han patit nombrosos retards, especialment vinculats a la trama de corrupció de l’empresa pública Acuamed i FCC, que van donar per acabada la descontaminació al 2015, tot i que posteriorment es va demostrar que encara quedaven tones de contaminants al fons del riu.

Les obres es van reprendre al 2018 amb l’encàrrec a l’empresa pública Tragsa perquè finalitzés els treballs inacabats d’Acuamed. Ara, quan es complixen nou anys de l’inici, els llots contaminats del fons del riu s’han extret i segellat a l’abocador del Racó de la Pubilla, a Flix.

Les obres, però, encara estan pendents del desmantellament de les infraestructures, com el doble tancat de palplanxat de l’embassament que, durant estos anys, aïllava la zona d’extracció de llots per a evitar que la contaminació s’escampés pel riu.

Són els treballs pendents per al proper any per tal de donar per acabada la descontaminació i finalitzar així tota una dècada d’intervencions per a eliminar la contaminació a l’embassament.

Este desmantellament final, però, està encara sobre la taula dels jutges de l’Audiència Nacional, que hi han de donar l’autorització definitiva. “El cas Acuamed està sobre la taula de l’Audiència Nacional i això fa que, tot i que ja no hi haja contaminació al fons de riu, qualsevol actuació important, com el desmantellament del tancat, ha de ser autoritzada pels tribunals”, ha explicat Francesc Barbero.

De cara a proper any, però, des de l’Ajuntament de Flix esperen que el tancat ja puga ser fora. Així, la contaminació al pantà serà ja història i, a la vegada, s’hauran guanyat algunes infraestructures a la vora del riu que el consistori pretén aprofitar per a treballar en la reindustrialització de la zona.

En concret, una nau industrial de 13.000 metres quadrats, que s’utilitzava per a les tasques de descontaminació, ara s’ha cedit a l’empresa Ercros i s’oferirà a noves activitats industrials que es vulguen instal ·lar a Flix. Les intervencions també dixaran un nou moll fluvial, des d’on treballava la draga d’extracció dels llots i que l’Ajuntament també vol conservar com un nou moll esportiu i de lleure a la zona de l’embassament.

Actualment l’activitat nàutica a Flix es concentra al riu de baix i no a la zona de l’embassament, perquè hi faltava una infraestructura, com un moll, per a embarcacions”, afegix Barbero. Les obres també dixaran una nova façana fluvial, amb una escullera i nova superfície arbrada. És el llegat que dixaran els deu anys dels treballs de descontaminació al riu Ebre.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

71 + = 74

Últimes notícies