HomeSense categoriaEl repte de la transició energètica

El repte de la transició energètica

La cimera de Madrid sobre el canvi climàtic, que es tanca este divendres, no és una entelèquia ni una reunió de polítics cridats a escenificar una cimera. Afortunadament, és alguna cosa més. La Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l’ONU (COP25) per a abordar l’emergència climàtica mundial ha aplegat estos dies a Madrid més de de 25.000 membres de 196 països, experts, empreses i onegés, malgrat les baixes lamentables d’alguns actors importants com el govern dels Estats Units.

Tampoc no ens toca de més a prop perquè s’haja fet finalment a la capital estatal, després que es traslladés la seu arran de les protestes i revoltes de Xile, el país que presidia la Conferència. Ens toca i ens ocupa perquè la crisi climàtica és tangible i sobretot abordable a nivell local, i des de la suma de les accions locals es podrà articular una solució global progressiva, que permeta reduir efectivament i amb efectes palpables les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Este objectiu de reducció d’emissions passa, entre altres coses, per una descarbonització de l’economia i de la mobilitat que és responsabilitat de tots. Encara més en un territori amb espais que configuren una Reserva de la Biosfera i que són tan vulnerables a la crisi climàtica com el Delta.

En este context, l’abordatge local de la crisi del clima passa per un model energètic renovable, de proximitat, distribuït i controlat pels ens locals i amb la ciutadania com a actor protagonista i corresponsable. El Pla del Copate, a través de l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre, per a poder inventariar i impulsar en els propers anys actius renovables al territori -aprofitant les possibilitats que va obrir enguany el Decret d’autoconsum- i articular al seu voltant petites xarxes de generació i consum intel·ligents, governades també a nivell local, sembla un full de ruta tan ambiciós com racional que necessita la implicació dels ens locals del territori i té el potencial de convertir-se en un model a exportar si es fan les coses bé. I si ho permeten els gegants elèctrics. Si més no, paga la pena intentar-ho.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies