HomeOpinióPolítiques en femeníLa nova amenaça aèria

La nova amenaça aèria

El passat 28 de juliol es publicava al BOE el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia, del projecte línia aèria elèctrica de molt alta tensió (MAT) “Línea eléctrica 400 KV SET Valmuel – CS Promotores Begues”. Un projecte que té per objectiu transportar energia produïda a l’Aragó, cap a l’àrea de Barcelona, creuant Catalunya amb 181 km de línia.

Una actuació totalment desproporcionada i sobredimensionada de manera que es preveu una capacitat de transport d’energia equivalent al de deu centrals nuclears, fet que hauria de permetre connectar-hi diversos centres de producció energètica.

La seva construcció afectaria de manera greu la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, i més concretament els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Ascó, Móra d’Ebre i Garcia. El projecte és de titularitat privada, propietat del Grup empresarial FORESTALIA, i perpetua el model de producció i distribució d’energia de grans oligopolis, connectant centres de producció d’energia allunyats dels centres de consum i generant emissions. El seu impacte paisatgístic amb el transport d’energia serà important, a més de trinxar comarques que apleguen diverses produccions amb Denominacions d’Origen de vi, oli i fruita seca.

Això vol dir que afectarà els espais agraris i de retruc els seus productes, poden malbaratar els esforços fets per la pagesia, durant els darrers temps, per fer valdre els seus excel·lents productes, alguns dels quals reconeguts amb la DO. Productes que a més permeten compatibilitzar l’activitat agrària amb un turisme rural que ajuda a millorar unes rendes agràries objectivament molt baixes.

Tant la Terra Alta com la Ribera d’Ebre, a més de patir el trinxament dels seus termes per aquesta MAT de FORESTALIA, poden haver d’assumir una segona línia de molt alta tensió que ja està projectada. Una mostra més que plou sobre mullat en unes comarques que ja acullen centrals nuclears i una gran concentració de parcs eòlics, fet que ens ha convertit en un dels principals centres de producció d’energia del país.

És de lamentar que igual que va passar amb el Castor, el govern de PSOE i Podemos publiqués al BOE el projecte de la MAT en ple estiu, amb la intenció d’agafar la gent despistada i sense gaire temps per a reaccionar. Tanmateix, entitats i institucions diverses no van caure en el parany, varen presentar-hi un bon nombre d’al·legacions. Una vegada més el govern espanyol ha actuat d’esquena al territori mentre es prioritzaven interessos privats de corporacions que únicament contemplen els guanys econòmics.

El projecte de FORESTALIA no dona resposta als reptes globals que enfronta el planeta contra el canvi climàtic ni als principis que promou l’Agenda 2030. Uns principis que passen per una transició energètica racional, per això Esquerra Republicana defensem un model energètic que impulsi el desenvolupament de les energies 100% renovables, de km 0, on l’eficiència energètica sigui màxima i se n’afavoreixi l’autoconsum, amb un model de producció distribuïda al llarg de tot el territori. Impulsant des de l’àmbit municipal l’autoconsum particular i la creació de comunitats energètiques locals que fomentin l’autoconsum energètic municipal i privat, tot garantint la participació ciutadana, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure d’oligopolis i amb uns preus justos.

La transició energètica ha de prioritzar les consideracions socials, ambientals i de sostenibilitat; per això, treballarem per aturar projectes com el de la MAT de FORESTALIA i a favor dels objectius de l’Agenda 2030 i els compromisos per un territori neutre d’emissions el 2050. Ens hi juguem el present del planeta, perquè el futur ja és ara.

Maria Jesús Vina
Maria Jesús Vina
regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 10

Últimes notícies