HomeOpinióMeritxell Roigé: Un tast de la nostra història sota els nostres peus

Meritxell Roigé: Un tast de la nostra història sota els nostres peus

Passar des de fa setmanes pel voltant de la catedral i el riu provoca, automàticament  sorpresa i expectació. És comprensible, perquè l’activitat de maquinària, excavadores i altres operaris que es concentra al solar situat al davant de la façana principal del temple està començant a mostrar la magnitud de les troballes que tots els entesos preveien que podrien aparèixer en aquest punt: els fonaments de la ciutat de Tortosa al llarg de la història. Els treballs dels arqueòlegs i de l’empresa encarregada de construir la plaça del davant de la catedral estan deixant a la vista una part molt important de la història de la ciutat. Una que fins ara havia quedat latent pel pas dels segles i de les diferents ocupacions culturals, que han anat acumulant patrimoni al damunt dels vestigis anteriors. Ara tornen a sortir a la llum per erigir-se de manera imponent i aproximar-nos al nostre passat.

Poc a poc, els arqueòlegs encarregats de l’obra ens ajudaran a interpretar tot allò que està apareixent, però el que sí que ja sabem a hores d’ara és que es tracta d’un jaciment com no n’havíem trobat cap altre fins ara. En un mateix pam de terreny conviuen un tram de la muralla romana del segle primer; el mur i l’absis del que se suposa que va ser la primera catedral de la ciutat, de l’època visigòtica; diverses indústries de salaons de l’època andalusina, o altres construccions medievals i del Renaixement. Tot un ventall que denota la importància que Tortosa ha tingut al llarg de 2.000 anys, com una de les principals ciutats de la Península pel seu paper estratègic en la navegació fluvial pel riu Ebre.

Durant aquestes setmanes he tingut l’oportunitat de veure ‘in situ’ algunes d’aquestes restes que reclamen l’atenció de la ciutadania molts segles després. M’he sentit molt satisfeta de poder comprovar la magnitud de tot allò que s’hi està trobant. I la fortuna és que tot fa sospitar que encara hi podrà haver més sorpreses.

La vàlua d’aquest llegat és tan elevada que la ciutat l’ha de posar en valor. És per això que els treballs permetran, a la vegada, tenir una nova plaça al davant de la catedral, un nou espai de trobada al centre històric, i permetrà endinsar-se al nivell per baix de terra per visitar totes aquestes restes. De la mateixa manera que ciutats com Barcelona han museïtzat i obert al públic espais tan simbòlics com els del Born, a Tortosa també guanyarem un equipament de referència, que en aquest cas permetrà fer un viatge des de l’inici de la nostra era fins ben bé el segle XVI. Un pol que serà clau en la visita turística de la nostra ciutat, però que també permetrà tota la ciutadania de Tortosa descobrir un tros de la nostra història.

Per arribar fins a aquest moment hem hagut de fer molts esforços, que ara es demostren encertats. Durant més de mig segle, la ciutat tenia al damunt de la taula la possibilitat d’enderrocar les antigues edificacions que s’aixecaven en aquest solar per harmonitzar l’espai entre la catedral i el riu. Un projecte ambiciós que alguns van somiar però que finalment, i tot i les crítiques d’alguns que ara ja no hem tornat a escoltar més, ha fructificat aquest mandat. Ara, de manera decidida finalitzem aquell procés que convertirà la nova plaça al davant de la catedral en la cirereta de la recuperació del centre històric, en un punt de trobada de la ciutat.

 

Opinio eleccions municipals 2019
Opinio eleccions municipals 2019
26M Opinió eleccions municipals 2019
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 89

Últimes notícies